opmerkelijk

Elon Musk op papier 2 miljard rijker

©REUTERS

Dankzij de stratosferische beursklim van Tesla heeft Elon Musk zicht op een reeks aandelenopties, met een potentiële bonus van 2,1 miljard dollar.

De gemiddelde beurswaarde van Tesla piepte over de jongste zes maanden boven 150 miljard dollar, becijferde informatieleverancier Bloomberg. Dat betekent dat CEO Elon Musk een batterij aandelenopties ontvangt, al moet hij minstens vijf jaar wachten voor hij die kan verkopen.

Als Musk de 1,69 miljoen opties vandaag zou mogen verkopen, kon hij 2,1 miljard dollar cashen. Zo heeft hij voor de tweede keer zicht op een royale financiële beloning, nadat Tesla in mei over zes maanden een gemiddelde marktwaarde van 100 miljard had gehaald. Toen ging het nog om een potentiële bonus van 700 miljoen voor Musk, maar intussen is het aandeel van Tesla meer dan verdubbeld. Onder meer dankzij beurslievende millenials is het bedrijf nu meer waard dan Toyota en Volkswagen samen.

x2
beurskoers
Het aandeel Tesla verdubbelde sinds mei.

Ecosysteem

Intussen noteert het aandeel boven 1.500 dollar. Om zo'n beurskoers te rechtvaardigen, moet je ervan uitgaan dat Tesla méér is dan auto's. Met gewoon het aantal verkochte auto's maal de verkoopprijs te vermenigvuldigen raak je er niet meer. Je moet veronderstellen dat Tesla als pionier in auto's een heel ecosysteem aan diensten kan uitbouwen, wat Apple sinds 2007 deed met de iPhone.

Tesla heeft dit jaar op de beurs eerst Volkswagen en vervolgens Toyota ingehaald en is nu de waardevolste autoproducent ter wereld. Het bedrijf profiteert ten volle van de openstaande geldkranen van de centrale banken.  Bij de huidige nulrente is (verhoopte) winst ver in de toekomst plots evenveel waard als winst nu. Daarom zijn duur ogende ‘groeiaandelen’ zeer gegeerd.

S&P500

Woensdag nabeurs komt Tesla met de cijfers voor het tweede kwartaal. De grote vraag is of de autobouwer voor het eerst sinds zijn bestaan vier opeenvolgende kwartalen met winstcijfers kan voorleggen, een belangrijk criterium voor een opname in de invloedrijke Amerikaanse S&P500-beursbarometer. Dat zou het aandeel, dat sinds Nieuwjaar zowat verviervoudigde, een extra boost kunnen geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud