Advertentie

Europa geeft fiat aan huwelijk van Fiat Chrysler en Peugeot

De Europese Commissie heeft de fusie tussen Fiat en Peugeot goedgekeurd. ©AFP

In ruil voor de goedkeuring doen de twee bedrijven een aantal toegevingen op de markt voor lichte bedrijfswagens.

De Europese Commissie heeft maandag groen licht gegeven aan de fusieplannen van de autobouwers Fiat Chrysler en PSA. Dat maakte ze in een mededeling bekend. Het fiat kwam er nadat de concerns ingestemd hadden met enkele voorwaarden.

Het Franse PSA kan de merken Peugeot, Citroën en Opel tot zijn stal rekenen. Het Italiaans-Amerikaanse FCA heeft onder meer Fiat, Chrysler en Alfa Romeo in zijn portefeuille. Samen willen ze onder de naam Stellantis de vierde autobouwer ter wereld worden.

Op basis van het aantal verkochte voertuigen wordt de nieuwe groep de vierde autobouwer ter wereld, met de op twee na grootste omzet in de sector.

De Europese Commissie vreesde echter dat de fusie de concurrentie te veel zou beperken op de markt voor lichte bedrijfsvoertuigen, onder meer in België, Frankrijk en Italië. PSA en FCA boden daarom aan om een samenwerkingsakkoord tussen PSA en Toyota uit te breiden. Volgens die deal levert PSA de lichte kleine bedrijfswagens voor de verkoop onder het Toyota-merk in de Europese Unie. Daarnaast is toegezegd dat andere producenten van dit type voertuigen gemakkelijker toegang krijgen tot het herstel- en onderhoudsnetwerk van de nieuwe groep.

Kmo's

'Toegang hebben tot een concurrentiële markt voor lichte bedrijfswagens is belangrijk voor veel zelfstandigen en kmo's in Europa. We kunnen deze fusie goedkeuren omdat de engagementen van Fiat Chrysler en Peugeot SA de toegang en uitbreiding in de markt voor kleine bedrijfsvoertuigen vergemakkelijken', lichtte Europees commissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe.

PSA en FCA kondigden hun fusieplannen eind vorig jaar aan. De operatie zou in het eerste kwartaal van 2021 afgerond worden. Op basis van het aantal verkochte voertuigen wordt de nieuwe groep de vierde autobouwer ter wereld, met de op twee na grootste omzet in de sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud