Europa wil diep gaan voor fabriek Umicore

Een rijtje elektrische Volkswagens van het type e-Golf, in een fabriek in het Duitse Dresden. Europa wil wat graag de batterijproductie op eigen bodem houden. ©EPA

Europa heeft er veel voor over om bedrijven die bij de elektrische auto van de toekomst betrokken zijn op Europese bodem te laten produceren. Zoals het Belgische Umicore, dat record na record sloopt op de beurs.

Voor de Belgische materialengroep Umicore , die vorige week een enorm investeringsproject en plannen voor de bouw van een Europese batterijmaterialenfabriek ontvouwde, lonken tal van gunstmaatregelen.

Volgens Europa kost het 20 miljard euro om een inhaalbeweging tegenover Azië en de Verenigde Staten te maken. Tegen 2024 rijdt een op drie auto’s elektrisch in Europa. Als Europa dan nog een auto-industrie wil hebben die met de rest van de wereld kan concurreren, is er haast bij. ‘Met 20 miljard kunnen we tegen 2025 een netwerk van tien tot twintig megafabrieken in Europa bouwen’, zegt EU-commissaris voor Energie Maros Sefcovic.

Misschien kan de Europese Investeringsbank de fabriek financieren en ze laten terugbetalen via huurkoop.
egbert lox
toplobbyist umicore

Het ziet ernaar uit dat een substantieel deel van dat bedrag naar Umicore zal vloeien. In de ogen van Europa geldt het Belgische bedrijf als de gangmaker voor batterijtechnologie. Voor 2018 en 2019 houdt Europa  200 miljoen euro financiering klaar voor producenten van batterijen en batterij-onderdelen. In gerelateerde steunprogramma’s is tot 2020 nog 2,2 miljard euro beschikbaar voor projecten die verband houden met batterijen. Europa bekijkt ook flexibeler subsidieregels en soepeler wetgeving.

Huurkoop

Umicore heeft wel oren naar die gunstmaatregelen. ‘Misschien kan de Europese Investeringsbank de batterijfabriek financieren en ze laten terugbetalen via huurkoop’, opperde Egbert Lox, toplobbyist van de materialengroep, gisteren op het persmoment van Sefcovic.

Het aandeel Umicore steeg gisteren met 6,1 procent tot 46,78 euro, een nieuw record. In twee dagen kwam er 2,4 miljard euro aan beurswaarde bij. De beleggers waarderen Umicore zo op 11,5 miljard euro, het equivalent van het chemiebedrijf Solvay, naar omzet nochtans vier keer groter.

De koers van Umicore kreeg gisteren een extra opstoot door het nieuws dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung wil investeren in bedrijven die net als Umicore sterk staan in de recyclage van batterijgrondstoffen.3

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content