Advertentie

Ex-Nissan-baas Carlos Ghosn weer opgepakt: 'Ik zal mij niet laten breken'

Ex-Nissan-topman Carlos Ghosn werd opnieuw opgepakt in Tokio. ©AFP

Het openbaar ministerie in Tokio liet de ex-topman van Nissan en Renault opnieuw arresteren.

Woensdag al berichtten Japanse media over nieuwe aanklachten tegen Carlos Ghosn. Het zou gaan om het wegsluizen van geld via een autobedrijf in Oman.

Mijn arrestatie is wraakroepend en arbitrair. Sommige individuen bij Nissan proberen mij het zwijgen op te leggen door de openbaar aanklager te misleiden.
Carlos Ghosn
Ex-topman Nissan-Renault

Volgens de berichten werd via een Nissan-dealer in Japan de voorbije jaren ruim 34 miljoen dollar weggemoffeld. Een bekende van de 65-jarige Ghosn stond aan het roer van die onderneming.

De betalingen waren afkomstig van Nissan-fondsen waarover de automagnaat zonder overleg kon beschikken. Het vermoeden bestaat dat een deel van het geld werd gebruikt voor de aanschaf van een jacht waarvan Ghosn gebruikmaakte. Ghosn ontkent alle beschuldigingen.

'Zeer uitzonderlijk'

Hij zat eerder al ruim honderd dagen in de cel in Japan, op verdenking van fraude, maar kwam een maand geleden vrij op borg. De Japanse openbare omroep NHK noemt de nieuwe ontwikkelingen 'zeer uitzonderlijk'.

Ze komen bovendien een dag nadat Ghosn aankondigde dat hij op 11 april een persconferentie zou geven waarin hij 'de waarheid zou vertellen'.

'Ik zal mij niet laten breken', zegt Ghosn in een statement dat werd verspreid naar internationale media.

'Mijn arrestatie is wraakroepend en arbitrair. Sommige individuen bij Nissan proberen mij het zwijgen op te leggen door de openbaar aanklager te misleiden. Waarom word ik gearresteerd, behalve omdat ze mij proberen te breken? De beschuldigingen en tenlasteleggingen tegen mij zijn ongegrond.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud