Extra geld voor zelfrijdende wagens van Google en GM

Een zelfrijdende wagen van Google op een Amerikaanse weg. ©Andrej Sokolow/dpa

Waymo, het zusje van Google voor zelfrijdende auto's, haalt in een nieuwe kapitaalronde 2,5 miljard dollar op. Ook Cruise, het vergelijkbare project van de autobouwer GM, krijgt een nieuwe injectie.

Google is alom bekend. Minder geweten is dat Alphabet, het moederbedrijf van de internet- en softwarereus, ook een aantal andere bedrijven - 'Other Bets' in het Alphabet-jargon - herbergt. Zoals Waymo, de onderneming om auto's zelfrijdend te maken.

Dat loopt echter niet zo vlot. De commercialisering van de technologie gaat trager dan verwacht, wat Waymo kritiek van techfanaten oplevert. De behoedzame aanpak - veiligheid voor alles - was een handelsmerk van CEO John Krafcik, die in april na ruim vijf jaar opstapte om andere uitdagingen aan te gaan. Sindsdien wordt Waymo geleid door een duo.

Dozijn investeerders

Waymo werkte tot vorig jaar enkel met geld van Alphabet. Toen was er een eerste externe financieringsronde van 2,25 miljard dollar. Nu al is extra geld nodig, nog eens 2,5 miljard dollar (2,1 miljard euro). Dat komt maar ten dele van Alphabet. Naast Waymo's moederholding is er zowat een dozijn andere investeerders, van de bekende Amerikaanse techinvesteerder Andreessen Horowitz over partijen uit Canada en het Midden-Oosten tot de Singaporese staatsholding Temasek.

Woensdag raakte ook bekend dat de Amerikaanse autoreus GM een nieuw miljardenkrediet toekent aan Cruise, zijn project voor een zelfrijdende auto. Het gaat om 5 miljard dollar (zowat 4,1 miljard euro), waardoor Cruise nu 10 miljard dollar in kas heeft. Met de nieuwe middelen timmert het bedrijf voort aan de productie van een eigen model. Cruise heeft al een akkoord op zak voor een zelfrijdende taxi die vanaf 2023 door de straten van Dubai moet rijden.

In totaal trekt GM de investeringen in elektrische en autonome wagens met 30 procent op tegen 2025, om uit te komen op een totaal van 35 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud