'Fiat-Chrysler en Peugeot-Citroën willen fuseren'

De wereldwijde autoverkoop daalt en dat zorgt voor fusies en overnames in de sector. ©BELGA

De Franse autobouwer PSA (Peugeot, Citroën, DS en Opel) en zijn Italiaans-Amerikaanse concurrent FCA (Fiat en Chrysler) willen fuseren. Dat meldt de zakenkrant Wall Street Journal op basis van bronnen rond het dossier.

Als de deal er komt, ontstaat een transatlantische groep die jaarlijks 8,7 miljoen auto's verkoopt en zo meer dan 50 miljard euro omzet boekt. PSA-FCA zou na Volkswagen, de alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi en Toyota de grootste automaker ter wereld zijn.

De gesprekken zijn nog volop bezig en het is niet zeker of er echt een deal komt. Begin dit jaar benaderde PSA FCA ook al eens voor een overname, maar zonder succes.

Renault

De bedrijven zouden een 'fusie van gelijken' voor ogen hebben. Het fusiebedrijf zou dus voor ongeveer de helft in handen komen van de PSA-aandeelhouders en voor de helft in die van de FCA-eigenaars. PSA-CEO Carlos Tavares zou CEO worden en de voorzitterstoel is voor John Elkann. Hij is nu al voorzitter bij FCA en is een lid van de Italiaanse familie Agnelli, die de eigenaar is van het bedrijf.

8,7 miljoen
Auto's
Het fusiebedrijf zou jaarlijks 8,7 miljoen auto's verkopen. Goed voor 50 miljard euro omzet.

De Agnelli's willen hun familiebedrijf vergroten met een overname. Afgelopen voorjaar maakten ze de Franse autobouwer Renault al het hof. Ook toen stelden ze een fusie van gelijken voor. Maar de Franse overheid, die deels eigenaar is van Renault, lag dwars.

De Agnelli's zijn niet de enige autobouwers met overnamehonger. Hun nieuwe prooi PSA heeft die ook. In 2017 namen de Fransen het merk Opel over van de Amerikaanse groep GM.

Zelfrijdende auto

De autobouwers proberen om de winst op te drijven door op de kosten te besparen. En dankzij een overname kunnen miljarden worden bespaard door efficiënter te werken.

In de hele wereld daalt de autoverkoop. De Chinees-Amerikaanse handelsoorlog maakt de situatie er niet minder op. Tegelijk staan autobouwers onder druk omdat hun diesel- en benzinemotoren het milieu vervuilen. Ze proberen hun vloot te vergroenen en elektrische auto's te lanceren. Daarnaast investeren ze ook in zelfrijdende auto's.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud