Fiat Chrysler gaat Ferrari afstoten

De Ferrari LaFerrari, de eerste hybride sportwagen van het legendarische automerk ©AFP

Autoconcern Fiat Chrysler gaat begin volgend jaar sportwagenmerk Ferrari afsplitsen en een deel van zijn belang apart naar de beurs brengen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekend gemaakt. Het aandeel van Fiat Chrysler racet hoger na het nieuws.

Het bedrijf van topman Sergio Marchionne gaat in een eerste fase 10 procent van zijn belang in Ferrari apart naar de beurs brengen. Dat zou in de loop van 2015 moeten gebeuren. De opbrengst van die transactie moet mee helpen het strategische plan van de groep, dat zo'n 48 miljard euro kost, te financieren.

De resterende 90 procent in Ferrari zal verdeeld worden over de aandeelhouders van Fiat Chrysler Automobile (FCA) . De grootste aandeelhouder daar blijft de Italiaanse familie Agnelli. 'Om het strategische plan 2014-2018 te kunnen uitvoeren en om de waarde van onze activiteiten te optimaliseren voor onze aandeelhouders, is het nodig dat FCA en Ferrari elk hun eigen weg gaan', stelt Marchionne in een persbericht.

FCA zal Ferrari in de VS naar de beurs brengen en misschien ook naar een Europese beurs. De fusiegroep, met Ferrari er nog bij, haalde in het derde kwartaal een bedrijfswinst (ebit) van 926 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging van 7 procent. Daarmee kan het bedrijf de gemiddelde analistenverwachting van 940 miljoen euro niet inlossen.

De omzet over het derde kwartaal klokte af op 23,55 miljard euro. Ferrari was goed voor een omzet van 662 miljoen euro, wat neerkomt op een groei van 24 procent voor dat merk. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud