Fiat gaat Alfa Romeo herlanceren in VS

Een Alfa Romeo Spider tijdens een recente bijeenkomst van oldtimers in het Italiaanse Fiuggi (Foto Reuters)

De Italiaanse autoconstructeur Fiat gaat zijn ondermerk Alfa Romeo, bekend om zijn sportieve modellen en pittige motoren, opnieuw in de Verenigde Staten op de markt brengen. In een volgende fase is dan China aan de beurt.

Sergio Marchionne, de CEO van Fiat, maakte het plan donderdag bekend in Changsha, de hoofdstad van de Chinese provincie Hunan. Daar vond een ceremonie plaats ter gelegenheid van de productiestart van een joint venture-fabriek met Guangzhou Automobile als partner. In die fabriek zal de Fiat Viaggio worden gebouwd.

Het mythische merk Alfa Romeo was in het verleden al op de markt in de VS, maar daar kwam in 1995 een einde aan. Veelvuldige mechanische problemen, een verkeerd modellengamma en een zwakke verkoop waren de oorzaak.

Nu Fiat met Chrysler aan een stevige opmars bezig is in de States wil de constructeur ook Alfa Romeo weer herlanceren. De groep kan daarbij steunen op het netwerk, de fabrieken en de platforms van Chrysler. Maar specialisten wijzen erop dat ' il ritorno' (de terugkeer) ook risico's inhoudt: het kan een succes worden en bijdragen tot de turnaround van Fiat en Chrysler; maar het kan ook een tegenvaller worden.

Als de gok van Marchionne slaagt, zou Alfa Romeo kunnen uitgroeien tot een soort Audi, menen specialisten. Het Duitse luxemerk levert niet alleen 40 procent van de bedrijfswinst van de VW-groep, maar staat ook in voor de technologische vernieuwing.

Een model dat bepalend zal zijn voor het succes van Alfa, is de nieuwe Giulia, de opvolger van de Alfa 159 die medio 2013 wordt voorgesteld aan de pers en begin 2014 op de markt komt. De wagen rust op het 'compact wide'-platform van Fiat, dat al gebruikt wordt voor de Giulietta en de Dodge Dart. Het is voorlopig niet duidelijk of de nieuwe Giulia in de VS of Italië zal worden gebouwd.

Na de VS wil Fiat ook de Chinese markt aanboren en wellicht in het Aziatische land ook Alfa's bouwen. 'Chinese consumenten met kennis van zaken vinden Italiaanse mode onweerstaanbaar. Alfa Romeo zou een slimme manier zijn omdat van die speciale aantrekkingskracht te profiteren', vertelde Michael Dunne, een specialist in de Aziatische automarkten, aan Reuters.

Alfa werkt ook samen met Mazda aan een nieuwe versie van de sportwagen Spider. Die wagen, waar Dustin Hoffman mee rijdt in 'The Graduate', doet nog steeds veel Amerikaanse harten sneller slaan. De nieuwe Spider deelt zijn platform met de Miata MX-5 van Mazda en wordt in 2015 verwacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud