Fiscus struikelt over bedrijfswagens BNP Paribas Fortis

©Illias Teirlinck/ID

De grootste bank van het land stapt naar de Raad van State over de fiscale behandeling van zijn cafetariawagens.

Heel wat werknemers van de bank BNP Paribas kregen recent een brief van de fiscus waardoor ze dreigen te moeten bijbetalen voor het aanslagjaar 2016. Er is discussie over de zogenaamde 'cafetariawagen'.

Net als bij andere grote bedrijven konden werknemers bij BNP Paribas kiezen om een deel van hun nettoloon in te leveren voor een bedrijfswagen of andere voordelen in een zogenaamd cafetariaplan.

Maar de fiscale administratie zou zijn standpunt nu hebben herzien, schrijft La Libre en wordt bevestigd door de bank en de vakbonden.

Raad van State

Volgens de bank laat de fiscale wetgever sinds jaar en dag toe dat het zogenaamde 'voordeel van alle aard' van de bedrijfswagen kan worden verminderd met de eigen bijdragen die de werknemer betaalt. BNP Paribas Fortis zegt ook dat de fiscus in het verleden de werkwijze van de bank heeft goedgekeurd, maar zou daar nu anders over denken.

Het gevolg is dat de aftrek van een aantal bijdragen wordt verworpen waardoor de medewerkers van BNP Paribas Fortis belast worden op een bijkomend voordeel van alle aard. De bank stapt alvast naar de Raad van State.

Hoeveel werknemers een brief van de fiscus in hun bus kregen, is niet duidelijk. De vakbonden spreken van enkele duizenden, mogelijk 6.000 werknemers. De fiscale herziening kan de werknemers, afhankelijk van het model wagen dat ze kozen, 100 tot 700 à 800 euro kosten, aldus de bonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud