'Ford Genk in gevaar'

De Amerikaanse autobouwer Ford werkt aan een herstructureringsplan voor Europa. Dat plan zou de sluiting van een fabriek inhouden. 'Mogelijk Ford Genk', vernam The Wall Street Journal.

De krant citeert bronnen die bij het plan betrokken zijn. De plannen zijn evenwel nog niet afgerond. 'We bekijken alle delen van onze Europese activiteiten om de uitdagingen op korte termijn aan te gaan', aldus een woordvoerder.

Ford wil de Europese activiteiten winstgevend maken door kosten te schrappen en de inkomsten op te krikken. 'Een sluiting van Genk - waar 4.000 mensen werken - zou duur zijn en moeilijk', aldus de krant. 'Maar zou wel zinvol zijn.'

Mexico

De krant wijst erop dat in Genk de Mondeo wordt geassembleerd, maar dat in de VS een gelijkaardig zustermodel (Ford Fusion) wordt gemaakt waarvoor de productiecapaciteit wordt opgedreven. Bovendien beschikt Ford in Mexico al over een productielijn waarop dat voertuig wordt gebouwd.

Een ander argument dat de krant aanhaalt, is dat de autovakbonden minder machtig zijn in België dan in Groot-Brittannië en Duitsland, waar de automaker ook fabrieken telt. Het is niet voor het eerst dat buitenlandse kranten gewag maken van een mogelijke sluiting van Ford Genk. De directie ontkent steevast elk sluitingsplan.

Vanmiddag is er topoverleg tussen bonden en Ford Europa-baas Stephen Odell in Keulen. Luc Prenen van de christelijke vakbond ACV: ‘We worden vanmiddag verwacht bij de Ford-directie. Ten eerste om bevestiging te krijgen dat het investeringsakkoord voor Ford Genk wordt uitgevoerd zoals afgesproken.'

'En ten tweede om een duidelijke datum te horen wanneer de productie van de nieuwe Ford Mondeo in Genk wordt opgestart. Wij hebben bericht gekregen dat de productie werd uitgesteld voor ‘onbepaalde duur’. Wij willen horen wat die onbepaalde duur betekent', aldus de vakbondsman op Radio 1. Volgens Ford wordt de productie van de nieuwe Mondeo uitgesteld om 'technische en financiële redenen'. 

Zijn collega Rohnny Champagne van ABVV hoopt dat het bericht in The Wall Street Journal 'pure speculatie' is. 'Tot dusver heeft de directie altijd beweerd dat de contractuele afspraken zullen nagekomen worden en de geruchten over een mogelijke sluiting dus totaal uit de lucht zijn gegrepen. Wij hebben geen reden om daar aan te twijfelen. Maar als gezaghebbende media als Bloomberg of The Wall Street Journal dergelijke boodschappen verspreiden, treedt er toch enige ongerustheid op.'

'We gaan tijdens ons onderhoud met de Europese directie zwart op wit vragen hoe de vork aan de steel zit. Hopelijk kan een eenduidig positief antwoord de druk van de ketel halen.'

Productie stil

Ook Het Belang van Limburg zet Ford Genk in het nieuws. In het vierde kwartaal overweegt de directie 36 stempeldagen in te voeren. Dat blijkt uit een voorlopige planning van de stempeldagen waarover de krant donderdag bericht. Door de crisis is er minder vraag naar de grote wagens die in Genk van de band rollen. Bovendien is de vraag naar de Mondeo in afwachting van het nieuwe model afgenomen.

Daarom zou de directie tussen oktober en december 36 stempeldagen overwegen. Het gaat om 21 dagen in oktober en november. In december zou de fabriek de hele maand stilliggen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud