Ford: ‘Interesse voor andere activiteiten in Genk'

Stephen Odell, de CEO van de Europese Ford-divisie (foto Belga)

Meteen na de bekendmaking van de sluiting van de assemblagefabriek in Genk werd Ford benaderd door enkele partijen die interesse hadden voor andere activiteiten op de site. Dat zegt Stephen Odell, de topman van de Europese Ford-activiteiten, in een interview met De Tijd. Odell weigert te zeggen of het gaat om autoproducenten of bedrijven uit andere sectoren.

Hij toont zich wel bereid mee te werken om nieuwe activiteiten mogelijk te maken wanneer de fabriek eind 2014 sluit. ‘We staan open voor andere bedrijven uit de autosector of daarbuiten, de overheid of iemand anders’, zegt Odell. Daarmee stelt Ford zich flexibeler op dan General Motors, dat zich twee jaar geleden sterk verzette tegen de komst van een nieuwe autofabrikant op de terreinen van Opel Antwerpen

Odell herhaalt zijn stelling dat de sluiting van Ford Genk het gevolg is van de bijzonder slechte situatie op de Europese automarkt en van een overschot aan productiecapaciteit. ‘Twee jaar geleden leek het alsof Europa uit de globale recessie kwam, maar de Europese schuldencrisis heeft de automarkt ernstig verslechterd.’

‘Geloof me, als er betere alternatieven waren, dan hadden we die gekozen’, zegt Odell, die beklemtoont dat de ‘Ford-werknemers niets te verwijten valt’.

Hij garandeert dat de Amerikaanse autoproducent zijn sociale verplichtingen nakomt. Niet enkel tegenover de ruim 4.500 Genkse Ford-werknemers die direct getroffen worden, maar bijvoorbeeld ook tegenover de Ford-dealers die door imagoschade mogelijk moeilijke verkoopjaren tegemoet gaan.

Over de gesprekken die de Ford-directie met de vakbonden zal voeren in het kader van de wet-Renault laat de Brit niet in zijn kaarten. Hij roept de vakbonden wel op te garanderen dat de fabriek snel weer normaal kan draaien en dat de blokkade van de in Genk geproduceerde auto’s en onderdelen wordt opgeheven. ‘Het is in het belang van de vakbonden, de werknemers en het bedrijf dat er snel weer normaal wordt gewerkt’, zegt Odell. Hij herinnert eraan dat het de bedoeling is dat de fabriek nog tot 2014 openblijft. ‘Dat zijn twee extra jaren’, beklemtoont Odell.

De door de Amerikaanse Ford-directie eerder geciteerde ontslagpremies van ‘meer dan 100.000 dollar’ (78.000 euro) zijn geen absolute bedragen, beklemtoont Odell. ‘Het gaat om de grootteorde. Dat maakt allemaal deel uit van de onderhandelingen met de vakbonden.’ Odell verwacht dat de onderhandelingen vier tot zes maanden zullen duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud