Ford klopt verwachtingen

De F-150 pickup van Ford. (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

Ford presteerde het afgelopen kwartaal beter dan verwacht. In Noord-Amerika waren de pickup trucks flinks in trek, in China het Focus-model. Met de goede resultaten in Noord-Amerika kon de op een na grootste autobouwer van de VS de verliezen in Europa en Zuid-Amerika compenseren.

De nettowinst in het vierde kwartaal verdubbelde bijna van 1,6 tot 3 miljard dollar, of per aandeel van 40 tot 74 dollarcent. Het winstcijfer kreeg wel een boost van de 2,1 miljard dollar in belastingvoordelen. De pensioen- en herstructureringslasten - voor de ontslagen in Europa - drukken de winst dan weer met 311 miljoen dollar. Zonder deze eenmalige elementen boekte Ford een winst per aandeel van 31 cent, 3 cent meer dan de markt verwachtte.

Over heel het boekjaar dikte de omzet nagenoeg 10 procent aan tot 146,9 miljard dollar. De nettowinst groeide met 26 procent tot 7,1 miljard dollar. Per aandeel ging de winst van 1,42 tot 1,76 dollar.

De winst voor belastingen in Noord-Amerika steeg naar 8,7 miljard dollar en in Azië werd een winst geboekt van 415 miljoen dollar. Europa leed echter een verlies van 1,6 miljard dollar. Ford verwacht dat de resultaten in Europa dit jaar zullen verbeteren en dat de regio in 2015 weer break even zal draaien.

Dit jaar mikt de autobouwer op 7 à 8 miljard dollar winst. Er komen wereldwijd 23 nieuwe Fords op de markt, meer dan het dubbele van het aantal nieuwe modellen in 2013. Die versnelling zal de productie- en marketingkosten opdrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud