Ford schrapt 12.000 banen in Europa

Een gloednieuwe Ford Fiesta in de Ford-fabriek van Keulen. ©EPA

De Amerikaanse autobouwer Ford treft verregaande maatregelen in Europa. Tegen eind volgend jaar verdwijnen er 12.000 banen, een vijfde van het totale personeelsbestand in de regio. Het aantal fabrieken daalt van 24 naar 18.

Duitsland, Rusland en het Verenigd Koninkrijk worden het hardst getroffen.

Ford kondigde begin dit jaar al een grootschalige reorganisatie aan in Europa, maar noemde toen geen aantallen. Intussen bleek al dat in Duitsland 5.000 banen op het spel staan. Die maken deel uit van de genoemde 12.000.

In het Verenigd Koninkrijk staan 3.000 jobs op de tocht. In Wales zou één fabriek dichtgaan. In Rusland wil Ford drie vestigingen sluiten, er zijn 2.000 banen bedreigd. In Frankrijk zouden 1.000 jobs verdwijnen (en één site sluiten), en in andere Europese landen nog eens 1.000.

Ford wil voorts een fabriek in Slovakije verkopen. De betrokken sites zijn zowel assemblagefabrieken als vestigingen voor de productie van onderdelen. 'Afscheid nemen van werknemers en fabrieken sluiten zijn de zwaarste beslissingen die we nemen', luidt het bij Ford. Volgens het bedrijf wordt het jobverlies grotendeels ingevuld met vrijwillige vertrekken.

De brexit treft de Amerikaanse autobouwer bijzonder hard omdat hij zwaar leunde op Groot-Brittannië. Ford zegt wel op koers te zitten in Europa om de resultaten dit jaar significant te verbeteren.

België

De aangekondigde herstructurering heeft vermoedelijk geen gevolgen voor de testbaan in Lommel, zegt Jo Declercq, de woordvoerder van Ford Belgium. De Limburgse testbaan is de belangrijkste van Fordin Europa. Er werken 390 mensen. 'Er is op dit moment helemaal geen sprake van een herstructurering in Lommel', zegt Declercq. Ook de vakbond ACV heeft nog niets vernomen over mogelijke gevolgen.

Volgens Declercq komt er wel een organisatorische wijziging in de 'national sales company'. Wat dat betekent voor de werknemers van het salesteam, een kleine groep, is nog niet duidelijk. Ford had ook decennia een assemblagefabriek in Genk, maar die werd eind 2014 gesloten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect