Advertentie
Advertentie

Ford-topman moet kleur bekennen

Alan Mulally bij de voorstelling van de nieuw Mustang in New York - Foto EPA ©EPA

De raad van bestuur van Ford heeft het gehad met de berichten over het geflirt van topman Alan Mulally met softwarereus Microsoft. Volgens persagentschap Reuters willen sommige bestuurders dat Mulally klare wijn schenkt.

Volgens verschillende mediaberichten van de voorbije weken staat Mulally, 68 jaar intussen, op de shortlist van Microsoft om daar CEO Steve Ballmer op te volgen. De Ford-baas zelf heeft zich nooit uitgesproken over zijn plannen, of over de vraag of hij geïnteresseerd is in de job.

Mulally werd in 2006 door Ford weggeplukt bij vliegtuigbouwer Boeing. Hij slaagde erin om de cultuur bij de autobouwer om te gooien, en zo het bedrijf doorheen de crisis te loodsen. Het is die prestatie die hem op de radar van Microsoft heeft doen opduiken.

En dat begint nu op de zenuwen te werken van bestuurders bij Ford, meldt Reuters. Donderdag is er een raad van bestuur gepland in Detroit, en de positie van de CEO, die overigens zelf ook bestuurder is, zou daarbij op de agenda gezet worden. Het is niet duidelijk of Mulally zelf op die vergadering aanwezig zal zijn.

Ford-logo

De grootste ergernis is dat de geruchten over een eventuele overstap van Mulally naar Microsoft al het andere nieuws over de autobouwer overschaduwen. 'De mensen schrijven niet over Mustang (het submerk waarvan het nieuwe model vorige week werd voorgesteld, red.), ze schrijven niet over de resultaten, ze schrijven over Mulally', klinkt het bij een anonieme bron. Dat leidt tot frustratie en een eis om meer duidelijkheid.

Zelfs als het geflirt met Microsoft op niets uitdraait, lijken de dagen van Mulally bij Ford geteld. De algemene verwachting is dat hij in de loop van volgend jaar sowieso vertrekt. Zijn termijn loopt officieel eind 2014 af, maar de kans lijkt groot dat hij al vroeger afzwaait. De jongste jaren had Mulally al meer verantwoordelijkheid overgelaten aan de andere leden van zijn managementteam.

Wat niet wil zeggen dat Mulally een grijze CEO is geweest. Hij leidde Ford zonder kleerscheuren door de crisis. Het is de enige Amerikaanse autoreus die geen overheidssteun nodig had. Daarvoor moest Mulally bijna de hele winkel in onderpand geven om leningen te krijgen, tot het befaamde logo toe. Dat logo is intussen weer volledig in handen van het bedrijf zelf, omdat de eraan verbonden lening intussen weer is afgelost.

Mark Fields

Maar nu lijkt de rol van Mulally uitgespeeld. 'Hij heeft gedaan wat hij moest doen bij Ford', klinkt het bij waarnemers. De markt rekent er nu op dat operationeel directeur Mark Fields de nieuwe CEO wordt. Fields heeft er al een carrière van 24 jaar op zitten bij Ford, en zou het vertrouwen van de raad van bestuur genieten.

De vraag is of die wissel aan de top er niet beter snel komt. Ford staat voor een belangrijk jaar, waarbij het een van zijn topmodellen in de VS, de F-150-pickup, gaat herlanceren. Bovendien is GM nu plots de meest besproken autobouwer van de VS, met de interne promotie van Mary Barra tot nieuwe CEO.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud