Advertentie
Advertentie

Ford verhoogt jaarprognose na goed kwartaal

Ford opende deze maand zijn eerste showroom in Myanmar - Foto EPA ©EPA

De Amerikaanse autobouwer Ford Motor heeft in het derde kwartaal goed gepresteerd: de omzet steeg met 12 procent en de gezuiverde winst per aandeel overtrof de verwachtingen. De Europese poot blijft verlieslatend, maar de toestand verbetert wel. Dat brengt Ford ertoe zijn jaarprognose op te trekken.

In het derde kwartaal boekte de op een na grootste Amerikaanse autoconstructeur een nettowinst van 1,27 miljard dollar. Dat is minder dan het jaar voordien (1,63 miljard), maar Ford boekte 498 miljoen dollar aan eenmalige lasten, waarvan 250 miljoen voor herstructureringen in Europa. Gezuiverd van eenmalige elementen bedroeg de winst 45 cent per aandeel. Analisten rekenden volgens Bloomberg slechts op 37 cent.

Op basis van de beter dan verwachte kwartaalcijfers verhoogt Ford zijn vooruitzichten voor het hele jaar. De winst voor belastingen zal nu hoger uitvallen dan in 2012 en de operationele winstmarge van de divisie Automotive zal ook beter zijn dan vorig jaar.

De verbeterde outlook is in aanzienlijke mate te danken aan Europa. Ford bleef op het oude continent in het rood - in het derde kwartaal was er een verlies voor belastingen van 228 miljoen dollar – maar het gaat wel de goede richting uit. Het verlies was de helft kleiner dan een jaar eerder. Voor het hele jaar verwacht de groep voor haar Europese activiteiten nu minder verlies te lijden dan in 2012. Dat is een opwaartse bijstelling, want tot dusver verwachtte Ford ongeveer evenveel verlies als vorig jaar.

In de andere regio’s zit Ford wel goed. Noord-Amerika blijft, met een winst voor belastingen van 2,31 miljard dollar, de grote winstmotor, maar ook Zuid-Amerika en Azië Pacific Afrika dragen bij tot de winst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud