Advertentie

Françoise Chombar wint Vlerick Award

©Dieter Telemans

Françoise Chombar, topvrouw van de Limburgse chipfabrikant Melexis, heeft de Vlerick Award 2016 gewonnen. Het is de eerste keer dat een vrouwelijke ondernemer de gegeerde managementbekroning binnenhaalt.

Chombar is een ‘self made woman’ zoals je er zelden een tegenkomt. Als licentiaat vertaler-tolk stampte ze eind jaren 80 met haar echtgenoot Rudi De Winter en Roland Duchâtelet Melexis uit de grond, een producent van halfgeleiders, chips in de volksmond, en sensoren voor de autosector. Sinds 1997 staat ze aan het hoofd van de chipproducent, eerst als operationeel directeur, sinds 2004 is ze er CEO.

Met Melexis tekende ze voor een zelden gezien groeitraject. Vandaag zitter er gemiddeld zes chips van Melexis in één auto, verspreid over alle wagenklasses. Het bedrijf draaide vorig jaar een omzet van 400 miljoen euro en is 2,2 miljard waard op de beurs.

2,2 miljard euro
De beurswaarde van Melexis, het bedrijf van Françoise Chombar.

Hoewel haar persoonlijke inbreng moeilijk genegeerd kan worden, is Chombar geen fan van bekroningen als de Vlerick Award of Manager van het Jaar, waarvoor ze al drie keer genomineerd werd. ‘Het draait niet om mij, maar om het team’, verklaarde ze in 2014 in een interview met De Tijd. ‘Ik wil de rol van de CEO relativeren. Melexis heeft wereldwijd 900 werknemers, dan is een prijs voor mij alleen misplaatst.'

Chombar haalde het van Rudi Pauwels van biotechnologiebedrijf Biocartis en Ann & Bart Claes, de broer en zus achter modeketen JBC. Ook Eric Domb van dierenpark Pairi Daiza werd genomineerd, maar door de geboorte van een panda in zijn dierenpark kon hij de ceremonie in het Brusselse Plaza Hotel niet bijwonen. Vorig jaar ging de Vlerick Award naar Alain Bernard, topman van baggeraar DEME.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud