Advertentie
Advertentie

Fransen en Chinezen bouwen samen kleine auto's

Een Chinese arbeider aan het werk in een assemblagefabriek van PSA-Dongfeng in het Chinese Wulan. ©AFP

De Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën en zijn Chinese sectorgenoot Dongfeng Motor Group gaan samen kleine auto's bouwen. Dat maakte PSA zondag bekend.

PSA Peugeot Citroën sloeg een jaar geleden een nieuwe weg in. Om het kwakkelende autobedrijf van een ondergang te redden besliste de familie Peugeot de Franse staat en de Chinese autobouwer Dongfeng een participatie in het kapitaal te gunnen. Dongfeng kreeg een belang van 14 procent.

Die ommezwaai legde het bedrijf geen windeieren. Na een reeks besparingen en dankzij een forse opstoot in de verkoopcijfers in China kruipt de op een na grootste Europese autobouwer langzaam maar zeker uit een diep dal.

Verjaardag

Zondag vierde PSA de eerste verjaardag van het partnerschap met Dongfeng. En de groep had een primeur in petto. 'PSA en Dongfeng gaan 200 miljoen euro pompen in de ontwikkeling van een gemeenschappelijk platform voor kleine wagens', luidde het. De Fransen nemen 60 procent van dat bedrag voor hun rekening, de Chinezen 40 procent.

Het gaat concreet om auto's van het type Peugeot 208 en Citroën C3 (segment B) en wagens als de Peugeot 301 en de Citroën C-Elysée (segment C). 'De nieuwe wagens worden verspreid door de merken Peugeot, Citroën, DS en Dongfeng', verduidelijkten de Fransen en de Chinezen.

Concurrentiekracht

Volgens PSA zal de creatie van het gemeenschappelijk platform het bedrijf helpen kosten te besparen en zal het de groep in staat stellen aan concurrentiekracht te winnen.

Daarnaast zijn de twee ondernemingen van plan samen een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum op te richten in Sjanghai. Daar gaan ze producten creëren die bestemd zijn voor de snel groeiende Aziatische markt. 

PSA verkocht in 2014 704.000 wagens in China. Dit jaar wil de groep dat aantal optrekken tot 800.000. Als alles volgens planning verloopt, brengt PSA tegen 2020 1,5 miljoen auto's aan de man in China. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud