Advertentie

Geely stalt Volvo onder eigen dak

Geely-topman Li Shufu (tweede van links) bracht eerder een bezoek aan de Volvo-fabriek in Gent. ©BELGA

De Chinese autobouwer Geely wil zijn autotak samenvoegen met het Zweedse dochterbedrijf Volvo.

De Zweedse autobouwer Volvo Car AB en zijn Chinese eigenaar Geely Automobile Holdings bekijken de mogelijkheid om hun activiteiten samen te voegen tot ‘een sterke globale groep’. Dat zou financiële en technologische synergieën tussen de twee bedrijven versnellen, stelden de bedrijven maandag in een persbericht. Geely heeft Volvo een voorstel in die zin gedaan. De Chinese groep nam het Zweedse bedrijf in 2010 over van de Amerikaanse autobouwer Ford. 

Sinds de overname door Geely kent Volvo een sterke groei. Het verkocht vorig jaar voor het eerst meer dan 700.000 auto's. De omzet steeg met 8,5 procent naar 274,1 miljard kronen (26 miljard euro). De bedrijfswinst stagneerde op omgerekend 1,36 miljard euro. Het tweede populairste model van de groep, de kleine SUV XC40, rolt in Gent van de band.

700.000
Volvo
Volvo verkocht vorig jaar voor het eerst meer dan 700.000 auto's.

Geely produceert auto's onder eigen naam, maar bezit ook de helft van het Britse merk Lotus. De auto's van Geely's nieuwe merk Lynk & Co, geleid door de Belg Alain Visser, zouden aanvankelijk ook in Gent gebouwd worden, maar dat plan werd afgeblazen.

Daimler

Volvo en Geely werken samen aan de Tesla-concurrent Polestar. Daarnaast heeft Geely 49 procent van het Maleisische Proton in handen. De eigenaar van Geely, de miljardair Li Shufu, bouwde onlangs een belang van 10 procent in de Duitse Mercedes-moeder Daimler op. 

Geely's autotak is genoteerd op de beurs van Hongkong. Als de fusie doorgaat, komt er ook een notering in Stockholm. Volvo zag in 2018 nog af van een beursgang vanwege ongunstige marktomstandigheden. De combinatie zou een waarde van ongeveer 30 miljard dollar kunnen hebben, schatten analisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud