Gent profiteert van succes nieuwe Volvo XC40

De nieuwe Volvo XC40 is een van de trekkers van het Brusselse Autosalon. ©Photo News

Door de hoge vraag naar de nieuwe SUV XC40 moet de Gentse Volvo-fabriek haar capaciteit verhogen.

Dat stelde fabrieksdirecteur Eric Van Landeghem woensdag bij de opening van het Brusselse Autosalon.

'De productiecapaciteit voor de XC40 ligt iets boven 100.000 wagens per jaar, maar we hebben de vraag gekregen om extra te kunnen produceren', klinkt het. Volgens Van Landeghem zal de productie met tienduizenden stuks verhogen. Volvo zal de capaciteit binnen de Gentse fabriek verschuiven, het gaat dus niet om een uitbreiding van de hele productie. 

De kleine SUV belooft volgens Van Landeghem zo 'een gelijkaardig succes te worden als de XC60', de voorganger van de XC40. Die grotere SUV leverde Gent een jaarproductie van 130.000 auto's op, en was daarmee goed voor de helft van de productie van de fabriek.

'Dit onderstreept dat we een goede beslissing maakten door de XC40 naar Gent te halen', zei Van Landeghem. 'In de VS krijgen we al bestellingen terwijl de auto nog niet in de showroom staat.'

Vorig jaar zei Håkan Samuelsson, de CEO van Volvo Cars, dat hij hoopte dat de productie van de XC40 'in dezelfde grootteorde' zou liggen als de break V40, waarvan Gent er vorig jaar 100.000 per jaar bouwde. Die ambitie lijkt dus vlot gehaald te worden. 

Nieuwe modellen

De Gentse fabriek van de Zweedse autobouwer Volvo heeft vorig jaar 239.156 wagens gebouwd, iets minder dan de 248.705 auto's in 2016. 'Dit is een mooi resultaat, rekening houdend met het stopzetten van de productie van de XC60 in september', aldus Van Landeghem. 

Van de XC40 werden sinds november een kleine 2.000 stuks gebouwd. Maar er zijn al 20.000 fabrieksorders binnen voor de auto, wat boven verwachting is.

In 2017 begon de ommezwaai van Volvo Car Gent naar het nieuwe compacte CMA-platform. Van dat platform rolde in november de eerste compacte Volvo-SUV van de band in Gent. Volvo-CEO Håkan Samuelsson heeft Gent bovendien een tweede model beloofd. Dat moet de opvolger worden van de populaire break V40, die Gent vandaag nog produceert. De Gentse directie hengelt ook naar een derde nieuwe Volvo-model. In het voorjaar zou daarover meer duidelijkheid moeten komen.

De Volvo V40, V60 en S60 blijven voorlopig ook in productie. Volvo Car Gent stelde eind vorig jaar zowat 6.000 mensen tewerk. De voorbije twee jaar kwamen er 400 vaste contracten bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud