Gentse Volvo-fabriek ligt week stil door chiptekort

©jonas lampens

Het nijpende tekort aan computerchips noopt Volvo ertoe zijn autofabriek in Gent opnieuw stil te leggen. Volgende week rolt er geen enkele auto van de band.

De moeilijke aanvoer van chips, cruciale onderdelen in auto's, pc's en tal van andere elektronica, dwingt de directie van de autofabriek tot een productiestop. Dat bevestigt woordvoerster Barbara Blomme woensdag aan het persagentschap Belga.

In februari lag de productie al tweemaal stil door het tekort aan halfgeleiders, die de sector wereldwijd treft. Ook in maart zag de Gentse fabriek, waar 6.500 mensen werken, zich genoodzaakt de band van de modellen XC40 en V60 stil te leggen.

Economisch werkloos

Opmerkelijk is dat de productiestop voor het eerst een hele week duurt. De overgrote meerderheid van de werknemers, die het nieuws woensdagochtend te horen kregen, wordt vijf dagen economisch werkloos door overmacht. Normaal zal de productie op maandag 28 juni heropstarten, maar 'we bekijken de situatie van dag tot dag', zegt de woordvoerster aan Het Nieuwsblad.

De rush op de chips sleept al enkele maanden aan en is een gevolg van de pandemie. Toen corona vorig jaar plots toesloeg, schroefden veel fabrikanten hun productie terug. Nu de vraag met een rotsnelheid herstelt, kunnen ze niet meer volgen. De sector van de chipbakkers waarschuwde al dat de schaarste nog jaren kan duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud