reportage

Getest: zelfrijdende lounge op wielen

©Daimler AG

Als het aan Mercedes-Benz ligt, rijden auto's over vijftien jaar allemaal zelf. Mensen kruipen alleen maar achter het stuur als ze echt zin hebben om voor hun plezier een stuk te rijden. Wat mensen onderweg zullen doen als ze niet meer op de weg hoeven te letten, laat het futuristische prototype F015 zien. Wij reden mee.

Door weer en wind op zoek naar de auto die een paar straten verderop staat? Dat is tegen 2030 verleden tijd als het aan Mercedes-Benz ligt. Het Duitse merk demonstreerde afgelopen week in San Fransisco een volledig zelfrijdende auto, de F015. Geen auto voor vandaag. En ook niet voor morgen. Maar wel een zo nauwkeurig mogelijke blik op hoe het er tegen 2030 zou kunnen uitzien. En dan wandel je niet meer zelf naar je auto, maar laat je de auto naar jou toekomen nadat je hem via een app op een smartphone hebt besteld.

Eenmaal binnenin is het dashboard te bedienen met gebaren op basis van sensoren die de oogbewegingen van de inzittenden volgen.

De auto maakt deel uit van een veel bredere visie bij Mercedes over hoe mobiliteit er in de min of meer nabije toekomst zal uitzien. Het totale plaatje en de verschillen met de wereld van vandaag worden wel duidelijk uit onderstaande impressie. De zoektocht naar een parkeerplaats in de stad is voorbij: dat neemt de auto zelf voor zijn rekening.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud