Ghosn krijgt ruim 7 miljoen als Nissan-topman

Carlos Ghosn: super betaald naar Japanse normen, gewoon goed naar Europese ©REUTERS

Carlos Ghosn heeft vorig jaar 995 miljoen yen (7,15 miljoen euro) verdiend als CEO van Nissan. Dat raakte dinsdag bekend op de algemene vergadering van de Japanse autobouwer.

Het totale salarispakket van Ghosn is lichtjes hoger dan het jaar voordien, toen hij 988 miljoen yen opstreek. De 60-jarige manager, die zowel de Franse, Libanese als Braziliaanse nationaliteit heeft, verdient daarnaast ook nog een mooi bedrag als topman van Renault. De Franse constructeur heeft een belang van 40 procent in Nissan en is aan zijn Japanse sectorgenoot gekoppeld via een alliantie en kruisparticipaties. Bij Renault streeks Ghosn vorig jaar ongeveer 2,3 miljoen euro op.

In Japan moet het salaris van bedrijfsleiders openbaar worden gemaakt als het hoger is dan 100 miljoen yen. Ghosn is met zijn 995 miljoen yen de best betaalde topmanager in Japan. Hij heeft zijn hoge salaris steeds verdedigd door er op te wijzen dat dit in een concurrentiële sector als de autobouw noodzakelijk is om topmensen te kunnen aanwerven en in dienst houden.

Er zijn ongetwijfeld toplui van buitenlandse bedrijven die nog een pak meer verdienen dan Ghosn, maar in de Japanse autosector is hij toch de vetst betaalde manager. Het loon van zijn collega’s bij Toyota en Honda bedraagt minder dan een kwart van het zijne: Akio Toyoda, de voorzitter van Toyota Motor, kreeg vorig jaar een totale vergoeding van 184 miljoen yen en Takanobu Ito van Honda Motor 145 miljoen yen. Maar Toyoda inde daarnaast wel ongeveer 757 miljoen yen aan dividenden tegen slechts 93 miljoen voor Ghosn.

In het loonzakje van Alan Mulally, de CEO van Ford Motor, stak vorig jaar zowat 23 miljoen dollar (bijna 17 miljoen euro), meer dan het dubbele van wat Ghosn verdiende. Mary Barra, de topvrouw van General Motors, zou 14,4 miljoen dollar (10,6 miljoen euro) krijgen. Ook bij de grote Europese concerns worden de toplui rijkelijk vergoed: Martin Winterkorn van Volkswagen verdiende 15 miljoen euro en Dieter Zetsche van Daimler 8,25 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud