Gimv koopt Belgisch coatingspecialist Alro

Alro brengt onder andere coatings aan op de batterijbehulzing voor de e-tron die Audi in Vorst produceert. ©EPA

Alro is gespecialiseerd in lakken en coaten van auto- en vrachtwagenonderdelen. Bijna alle grote autoproducenten zijn er klant, goed voor 106 miljoen euro omzet.

De oprichtersfamilie Thijs begon vorig jaar de zoektocht naar een koper voor haar belang van 90 procent in Alro. Die zoektocht mondt nu uit in een verkoop aan de investeringsmaatschappij Gimv. Financiële details van de transactie worden niet vrijgegeven. Het management had voor de deal de resterende 10 procent in handen en gaat extra investeren waardoor dat belang 'significant' wordt opgetrokken. 

Alro is gespecialiseerd in lakken (coaten) van metalen en kunststoffen onderdelen in auto's en vrachtwagens. Alro is de marktleider in zijn niche, zowel in West- als in Oost-Europa. 

Bijna alle grote autoconstructeurs (onder meer BMW, Audi, Citroën, Fiat, Opel, Mercedes, Volvo, Volkswagen) zijn er klant. Bij de vrachtwagenbouwers nemen onder meer DAF, Volvo, Van Hool, Scania en Renault Trucks producten van Alro af.

E-tron

Alro werkt ook mee aan de elektrische Audi e-tron die in Vorst wordt geproduceerd. Het lakt voor die elektrische auto de omhulzing van de batterijen en ook delen van de voor- en de achterbumper.

Alro haalde in 2017 zowat 106 miljoen euro omzet en 10 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda). Het heeft duizend werknemers, verspreid over vestigingen in België (Genk, Dilsen-Stokkem), Nederland (Heerlen) en Slovakije (Trnava).

Woelig verleden

Alro, opgericht in de jaren 70, heeft een woelig verleden en had al verschillende investeringsfondsen, waaronder Barclays, NIB Capital en Lessius, als aandeelhouder. In 2009 sloeg de crisis in de autosector toe en moest de helft van het personeel plaats ruimen waarna de Limburgse investeringsmaatschappij LRM dankzij een kapitaalinjectie het bedrijf van de afgrond redde.  

De familie Thijs werd tijdens het verkoopproces bijgestaan door de fusie- en overnameadviseur Kumulus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud