GM-dochter Opel net niet uit het rood

Een Opel Corsa-lijn in Eisenach ©REUTERS

Europa is niet langer het lelijkste eendje van General Motors. Europa reed zich met Opel net niet uit het verlies, Zuid-Amerika zakt verder weg. In de handel voor beurs schiet GM ruim zes procent hoger.

's Werelds grootste autobouwer  is er het tweede kwartaal in geslaagd zijn operationele winst meer dan te verdubbelen, hoewel er iets minder voertuigen werden verkocht. Met dat resultaat klopte hij eveneens de gemiddelde analistenprognose. De markt had gemikt op 1,08 dollar per aandeel, het werd 1,29 dollar. Een jaar eerder bedroeg het resultaat nog 58 dollarcent. Daarbij moet gezegd dat het tweede kwartaal van 2014 zwaar werd belast door massale terugroepingen en andere uitzonderlijke kosten.

'De eerste twee kwartalen van dit jaar waren sterk omdat we volop konden profiteren van een robuuste Noord-Amerikaanse economie en we ook in China op niveau bleven presteren', aldus CEO Mary Barra. Financieel-directeur Chuck Stevens verwacht dat die twee regio' s ook de tweede helft van het jaar voor de bulk van de omzet en de winst blijven zorgen.  Het marktaandeel in China zou het eerste halfjaar lichtjes gestegen zijn tot 14,6 procent.

Uit het financieel communiqué blijkt at GM Europe - in hoofdzaak Opel/Vauxhall - zijn verlies kon reduceren van 305 naar 45 miljoen dollar. Over het volledig halfjaar bedraagt het nog wel 284 miljoen. Maar dat is minder dan de 358 miljoen verliezen die de regio Zuid-Amerika nu al heeft opgelopen, ruim 120 miljoen meer dan in 2014. Bijna alle winst komt dus van Noord-Amerika, ook 'Internationaal' (vooral China) levert een positieve bijdrage aan het resultaat. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud