GM herstelt winst, maar blijft onder de verwachtingen

De Amerikaanse autoproducent General Motors bleef onder de verwachtingen ©Bloomberg

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) maakte in de eerste maanden van dit jaar 908 miljoen dollar (843 miljoen euro) winst. Dat is een forse stijging ten opzichte van vorig jaar, maar ligt nog steeds onder de verwachtingen van de analisten.

GM  kon zich deels herpakken in het eerste kwartaal van 2015. Het maakte 908 miljoen dollar winst, ten opzichte van 280 miljoen dollar vorig jaar. Toen werd er op de winst van het autoconcern gedrukt door grootschalige terugroepacties. De omzet viel met 4,5 procent terug tot 35,7 miljard dollar.

De aangepaste winst per aandeel bedraagt 86 cent. Een cijfer dat onder de verwachte 97 cent ligt dat analisten hadden voorspeld.

Europa en Zuid-Amerika

Vooral door het succes in thuisland VS blijven de resultaten van GM stabiel. De autofabrikant maakte deze week nog bekend dat de verkoop in de VS met 6,1 procent gestegen is. Dat bracht GM een winst van 2,2 miljard dollar op. Het beste resultaat sinds het bedrijf in 2009 een herstructurering doormaakte. In Europa daarentegen zakte het aantal verkochte wagens met 14 procent, wat resulteerde in een operationeel verlies van om en bij de 200 miljoen dollar.

Ook in Zuid-Amerika kan het autoconcern niet de beoogde ommekeer maken. Het kende in de regio een verlies van 214 miljoen dollar.

De CFO van General Motors, Chuck Stevens, maakt zich nog geen zorgen. 'Dat we onder de verwachte cijfers blijven, is vooral te wijten aan ons terugtrekken uit Rusland en negatieve wisselkoersen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud