GM keert na vijf jaar weer dividend uit

Dan Akerson (links) en Mary Barra (rechts) op het autosalon van Detroit. Tussen hen in Alicia Boler-Davis, vice president voor kwaliteitszorg. - Foto Bloomberg ©Bloomberg

General Motors gaat voor het eerst sinds juni 2008 weer een dividend betalen. Aandeelhouders mogen zich verheugen in een kwartaaldividend van 30 dollarcent.

Het hervatten van de dividenduitkering kreeg dinsdag groen licht van de raad van bestuur van GM en werd in een persbericht aangekondigd door CEO Dan Akerson. Het was meteen een van zijn laatste beleidsdaden. Vandaag om middernacht legt hij zijn functie neer. Mary Barra neemt de fakkel over. Zij wordt de eerste vrouw die een autogigant gaat leiden.

De Amerikaanse autobouwer kon weer aan een dividend beginnen denken nadat de overheid eind vorig jaar helemaal uit het kapitaal was gestapt. General Motors heeft sinds zijn wedergeboorte een geslaagde turnaround achter de rug, daarbij geholpen door het herstel van de Amerikaanse automarkt. Het bedrijf boekt al 15 kwartalen op rij winst en heeft een spaarpotje van ongeveer 30 miljard dollar aangelegd. Aandeelhouders drongen er daarom al langer op aan dat zij daarvan hun deel zouden krijgen.

De uitbetaling zal GM bijna 1,67 miljard dollar per jaar kosten, berekende FactSet op basis van het aantal uitstaande aandelen.

Pas een week geleden kondigde concurrent Ford Motor aan zijn kwartaaldividend op te trekken van 10 tot 12,5 cent. Het was de tweede verhoging sinds Ford in 2012 de dividenduitkering hervatte. Net als GM betaalde Ford zes jaar lang geen dividend tijdens de financiƫle crisis.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud