GM kent eerste staking in 12 jaar

UAW-vakbondsleden protesteren tegen autobouwer General Motors in Detroit. ©Bloomberg

De 48.000 Amerikaanse werknemers van autobouwer General Motors leggen vanaf middernacht het werk neer.

Het is voor het eerst sinds 2007 dat de Amerikaanse fabrieken van GM getroffen worden door een nationale staking. De vakbond United Auto Workers (UAW) nam die beslissing na het stranden van onderhandelingen met het management.

De staking zal binnen de kortste keren de Noord-Amerikaanse productie van GM stilleggen en dreigt zich ook te laten voelen in de bredere economie van de VS. De laatste grote staking - 54 dagen in 1998 - kostte de autobouwer uiteindelijk meer dan 2 miljard dollar.

Sluiting

De vakbond verzet zich tegen de sluiting van assemblagefabrieken in Ohio en Michigan en eist daarnaast een betere verloning na de recordwinsten in Noord-Amerika de voorbije jaren.

Volgens GM zijn de sluitingen onvermijdelijk als gevolg van de veranderende markt. De verloning van GM-werknemers zou bovendien hoog zijn in vergelijking met autofabrieken in zuidelijke staten van de VS die het zonder vakbonden moeten doen. GM beweert tot slot dat het de UAW 7 miljard dollar aan nieuwe investeringen heeft beloofd, alsook 5.400 (merendeels nieuwe) jobs, hogere lonen en een bonus van 8.000 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud