'Hand in vuur dat Audi Vorst over tien jaar nog bestaat'

De Audifabriek in Vorst. ©BELGA

De Audi-fabriek in Brussel heeft nog geen bevestiging voor nieuwe modellen of de opvolger voor de huidige A1, maar fabrieksdirecteur Patrick Danau zegt er rotsvast van overtuigd te zijn dat de vestiging zeker nog tien jaar bestaat. 'Daar steek ik mijn hand voor in het vuur', zegt hij in De Morgen en Het Laatste nieuws.

Audi is bezig met een investeringsprogramma van 500 miljoen euro voor de Brusselse fabriek. In 2012 werd de vernieuwing van de lakstraat ter waarde van 200 miljoen euro aangekondigd en tussen 2013 en 2015 wordt er telkens 100 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor de modernisering van de productielijnen. De fabriek heeft uitzicht op twee nieuwe modellen. Een om de productie van de huidige Audi A1 te vervangen en ook nog een nieuw product. De onderhandelingen over de nieuwe modellen zijn momenteel volop bezig. Het is allesbehalve zeker dat de terreinwagen Q3, waarvan de komst in de pers nog werd aangekondigd, bij die nieuwe modellen zit. 

'Of de Q3 naar hier komt? Daar zijn berichten over verschenen in de pers, maar die waren zeer voorbarig. Er is geen enkele beslissing genomen. Het is maar één mogelijk scenario', stelt Danau. De nieuwe Vorst-topman onderstreept wel dat de fabriek twee modellen nodig heeft. 'We kunnen maar optimaal werken als we twee producten hebben. We zitten in een markt die sterk aan schommelingen onderhevig is, waarbij je snel moet inspelen op situaties. Met slechts een product is dat moeilijk'. 

Over de impact op de tewerkstelling door een mogelijke uitbreiding is niets geweten. Maar volgens ingewijden die door de twee kranten worden geciteerd zou Audi Brussel wel het aantal aanwervingen willen beperken, gezien de hoge loonkosten. Het is wel de bedoeling om de productiecapaciteit op te drijven van 120.000 wagens naar 150.000.

De loonkosten spelen Audi Brussel dus zeker parten. 'De loonkosten zijn een groot probleem, daar moet absoluut iets aan veranderen, maar Brussel staat ook bekend om zijn productiviteit en kwaliteit', aldus Danau. 

'Al toegekend'

De vakbonden bij Audi Brussels reageren tevreden op de uitspraken van Danau. Ze wachten nog op duidelijkheid over de toekomstige modellen. 'Als de CEO zegt dat hij zijn hand in het vuur steekt dat de fabriek binnen tien jaar nog bestaat, is dat goed nieuws. Wij vragen een langetermijntoekomst. Hoe langer hoe liever', zegt ACV'er Pascal Van Cauwenberghe. Hij heeft nog geen zicht op de aangekondigde investeringen.

'Die investeringen zijn eigenlijk al toegekend geweest', voegt Hedwin De Clercq van het ABVV toe. Zo wordt momenteel een nieuwe schilderafdeling met nieuw bad gebouwd. 'Het is een goede zaak voor Brussel natuurlijk.' Ter herinnering: de nieuwe lakstraat vergt een investering van 200 miljoen euro.

Ook de twee vakbondsmannen benadrukken dat er nog steeds veel onderhandeld zal moeten worden met Audi vooraleer de Q3 of een ander model toegekend wordt. De productie van de A1 in Brussel biedt werkzekerheid tot 2016. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud