Handelsoorlog knabbelt aan marges Volvo

De productie van de in Gent gebouwde XC40 wordt opgevoerd, zegt Volvo. ©Wouter Van Vooren

De autofabrikant Volvo Cars heeft afgelopen jaar een recordomzet behaald, maar dat vertaalde zich niet in extra winst.

De winstmarge bij de van oorsprong Zweedse autobouwer, die nu in handen is van het Chinese Geely, staat onder druk door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

Met de verkoop van zijn wagens, die onder meer in Gent worden gemaakt, zat het wel goed. Er rolden er 642.000 van de band, waarmee voor het eerst de kaap van 600.000 overschreden werd. Het levert Volvo Cars een omzet op van 253 miljard Zweedse kronen (24,2 miljard euro), een vijfde hoger dan in 2017.

'Aanvaardbaar resultaat'

Maar de operationele winst bleef steken op hetzelfde niveau van 2017, op 14,2 miljard kronen. ‘Gezien de nieuwe handelstarieven en de toenemende prijsconcurrentie, vooral in China, is dat een aanvaardbaar resultaat’, zegt topman Håkan Samuelsson.

600.000
Volvo Cars
Volvo Cars maakte vorig jaar voor het eerst meer dan 600.000 auto's.

De winstmarge zakte van 6,7 naar 5,6 procent. Voor 2019 rekent Volvo op een verdere omzetgroei, maar ook op aanhoudend lagere marges.

Volvo Cars laat weten dat de productie van de XC40, die in Gent wordt gebouwd, binnenkort wordt opgevoerd om tegemoet te komen aan de sterke vraag. De productie van de kleinere V40 wordt afgebouwd om tegen 2020 helemaal te stoppen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud