Advertentie

Honderden miljoenen euro's voor Nederlandse kopers sjoemeldiesels

Een protestactie van Greenpeace die het dieselschandaal bij Volkswagen aanklaagt. ©AFP

De Nederlandse kopers van een sjoemeldiesel van het Volkswagen-concern hebben recht op een compensatie van 1.500 tot 3.000 euro. VW gaat echter in beroep.

Bijna zes jaar geleden raakte bekend dat Volkswagen dieselauto's op de markt had gebracht die vervuilender waren dan aangegeven of tijdens tests bleek. Dat kwam omdat de autoreus geknoeid had met de software van de voertuigen. Wereldwijd ging het om zowat 11 miljoen auto's in tal van landen tussen 2009 en 2015.

Dieselgate, zoals het schandaal soms genoemd wordt, kostte VW al ruim 31 miljard euro aan boetes, reparaties en compensaties voor de kopers van de wagens. In tal van landen, waaronder België, trokken gedupeerde klanten naar de rechter om een schadevergoeding te eisen. Vaak met succes.

150.000 autobezitters

Nu is er ook in Nederland een uitspraak gevallen, van de rechtbank in Amsterdam, raakte woensdag bekend. Het is het vonnis in de rechtszaak van de claimorganisatie Stichting Car Claim namens ongeveer 150.000 eigenaars van een VW, Audi, Seat of Skoda tegen VW, de softwareleverancier Bosch, de Nederlandse VW-invoerder PON en 53 Nederlandse autodealers.

Volkswagen zou moeten inzien dat er geen ontkomen meer aan is.
Simon November
Woordvoerder Test Aankoop

De rechtbank bepaalde dat wie een nieuwe wagen kocht recht heeft op een prijsverlaging van 3.000 euro. Voor een tweedehandsauto is dat 1.500 euro. De financiële gevolgen kunnen dus oplopen tot 450 miljoen euro. Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet, dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter in Amsterdam.

Volkswagen gaat in beroep tegen het vonnis. Het autoconcern is van mening dat Nederlandse autobezitters geen financiële schade hebben geleden doordat hun auto’s meer uitstoten dan gemeld, stelt de Duitse onderneming in een verklaring namens alle betrokken autobedrijven. De affaire zou de handelswaarde van auto’s die doorverkocht werden ook niet verminderd hebben.

België

In België lopen er in Brussel een groepsvordering en een individuele procedure tegen VW, beide aangespannen door de consumentenorganisatie Test Aankoop. In beide rechtszaken wordt er pas begin 2022 gepleit, nadat pogingen van Test Aankoop om een schikking te bereiken met VW op niets uitdraaiden.

Simon November, de woordvoerder van Test Aankoop, riep Volkswagen woensdag opnieuw op om aan tafel te komen. 'Vorige week was er een uitspraak in Italië ten gunste van 63.000 klanten en eerder dit jaar was er een gelijkaardig vonnis in Spanje. Nederland is de zoveelste uitspraak in het voordeel van de consumenten. Het net sluit zich rond Volkswagen. Het zou moeten inzien dat er geen ontkomen meer aan is. Er is geen reden meer voor VW om de zaak in ons land uit te stellen, wat alleen maar extra geld kost'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud