Hongaarse staking bedreigt productie Audi Brussels

Een eerdere staking bij Audi Gyor op 18 januari. ©EPA

Een deel van de productie in Duitse fabrieken van de luxewagenbouwer Audi ligt maandag stil door een staking bij een Hongaarse fabriek die onderdelen levert. Ook de productie bij Audi Brussels komt in het gedrang.

Zowat 10.000 werknemers van de productielijnen van de Audi A3, A4, A5 en Q2 in de fabriek in Ingolstadt hebben maandag en dinsdag geen werk, aldus een woordvoerster van Audi. Of de productie woensdag kan worden hervat is nog niet duidelijk. 

Ook de fabriek van Audi in Vorst, die het volelektrische model e-tron maakt, wordt mogelijk getroffen. Gyor levert immers de elektrische motoren. 'We hebben op dit moment nog voldoende voorraden, maar als de staking langer dan woensdag duurt, zullen we in de problemen komen', zegt de fabriek.

18 procent

Meer dan 4.000 werknemers van de Audi-fabriek in het Hongaarse Gyor hebben vorige donderdag voor een week het werk neergelegd. Ze eisen een betere verloning en voordelen. De vakbond die opriep tot de staking wil een loonsverhoging van 18 procent en betere voordelen.

Het management heeft een loonsverhoging met 20 procent voorgesteld gespreid over twee jaar en andere toezeggingen, maar de vakbond heeft die verworpen.

Tien dagen geleden vond er al een twee uur durende waarschuwingsstaking plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud