Industrie duwt Belgen naar auto op aardgas

Een Opel Zafira op aardgas, geshowd op een eerder Autosalon in Brussel. (foto belga) ©BELGA

De aardgasfederatie KVBG keert een premie van 2.000 euro uit bij de aankoop van een auto die rijdt op CNG, gecomprimeerd aardgas. Die federatie verenigt energieleveranciers als Electrabel, EDF Luminus en ENI en netbeheerders als Fluxys, Eandis en Infrax.

De aardgasauto is in België minder populair dan Nederland, Duitsland of Italië. Daar wil de sector in de aanloop naar het Autosalon verandering in brengen. De actie loopt tot 28 februari. Autoconstructeurs als Fiat zwaaien met bijkomende kortingen, die tot 4.000 euro kunnen oplopen.

Hoewel CNG geldt als de milieuvriendelijkste fossiele brandstof van het moment, rijden er in ons land amper 700 wagens op dat gas. Dat aantal moet snel omhoog, vindt de aardgasfederatie. ‘De grote autoconstructeurs - VW, Mercedes, Opel, Fiat - stellen meer en meer modellen op punt. CNG moet zich naast elektriciteit positioneren als de alternatieve brandstof voor petroleum. De CNG-technologie maakt het mogelijk de uitstoot van CO2 te verminderen en heeft het voordeel direct operationeel te zijn’, zegt projectverantwoordelijke Didier Hendrickx van de KVBG.

De aardgasfederatie zal ook verder de installatie van CNG-pompen blijven financieren. DATS 24 (groep Colruyt) was in februari 2011 de eerste tankstationketen die CNG ging aanbieden in België. Dat zijn er vandaag zowat een dozijn, wat de helft minder is dan drie jaar geleden gehoopt werd.

‘Veel consumenten verwarden CNG met LPG (vloeibaar gas), dat een misgelopen verhaal is. CNG is echter veiliger en de tank bevindt zich niet meer in de koffer zoals bij LPG’, zegt afdelingschef Raf Flebus. ‘Maar 2014 zou wel eens het kanteljaar kunnen worden. De hele gassector schaart zich erachter en ook de politiek ziet de voordelen van de aardgasauto in. De kostprijs per kilometer ligt 30 tot 40 procent lager dan bij benzine. CNG is beter voor onze levenskwaliteit dan diesel of benzine: minder fijn stof, minder roet-uitstoot en minder lawaai. We krijgen ook steeds meer vragen naar informatie, van zowel particulieren als bedrijven. Als het tot een stroomversnelling komt, staan we alvast klaar om extra middelen in te zetten voor bijkomende CNG-pompen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud