Advertentie
opmerkelijk

Italiaanse rechtbank beschermt de Vespa

Vespa heeft sinds vorig jaar ook een elektrische variant, de Vespa Elettrica. ©AFP

Een Chinese fabrikant haalt bakzeil tegen de bouwer van de 'wesp'.

Een rechtbank in het Noord-Italiaanse Turijn heeft de bekende Vespa-scooters beschermd en imitaties van de tweewieler verboden. De bekende motor van de Italiaanse producent Piaggio heeft een industrieel design dat auteursrechtelijk beschermd moet worden, oordeelde de rechter vrijdag.

De rechtszaak ging aan het rollen toen de Chinese fabrikant Zhejiang Zhongneng Industry Group in 2013 naar de rechter trok. De producent van de gelijkaardige 'Ves' vond het niet kunnen dat de vormgeving van de Vespa's onder de wetgeving tegen namaak valt.

Voor Piaggio is het vonnis 'historisch' en wordt de 'creatieve en artistieke waarde' van de vorm van de Vespa erkend. De rechter kende bescherming toe aan alle Vespa-modellen van eind de jaren veertig tot nu. De legendarische scooter kwam in 1946 voor het eerst op de markt, twee jaar nadat er de eerste aanzet toe gegeven werd. Aanvankelijk heette de brommer MP6 maar het werd al snel Vespa, Latijn en Italiaans voor wesp, toen Enrico Piaggio bij het zien ervan uitriep: 'Hij gelijkt op een wesp.'

Zhejiang Zhongneng Industry Group was volgens Piaggio naar de rechter getrokken nadat de Italiaanse financiële politie bij de opening van een motorsalon in Milaan elf scooters die het ontwerp van de Vespa imiteerden, in beslag genomen had. Het ging om tweewielers van zeven verschillende fabrikanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud