James Murdoch in poleposition om Elon Musk op te volgen als Tesla-voorzitter

Vader Rupert Murdoch (midden) en zijn zonen James (rechts) en Lachlan (links). ©BELGAIMAGE

De vertrekkende CEO van de televisiegigant 21th Century Fox is volgens Financial Times de belangrijkste kandidaat om Musk te vervangen bij de in woelig water verkerende producent van elektrische auto’s.

Tesla  en Musk beloofden eind vorige maand Musk als voorzitter te vervangen als zoenoffer aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die klaagde Musk en Tesla aan op verdenking van misleiding van beleggers wegens een aantal ‘ roekeloze’ tweets. De SEC richtte zijn pijlen vooral op de tweet waarin Musk beweerde klaar te staan om Tesla tegen 410 dollar per aandeel van de beurs te halen en dat hij daarvoor het nodige geld had.

Die belofte kon hij niet waarmaken, tot grote woede van beleggers en de SEC. Musk kocht de SEC-klacht uiteindelijk af voor 20 miljoen dollar en de belofte zich te laten vervangen als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Wel blijft hij aan als CEO.

Broer

Murdoch is de zoon van de mediatycoon Rupert Murdoch en staat aan het hoofd van televisieconcern 21th Century Fox. Als de verkoop van het grootste deel van de Fox-activa aan Disney beklonken is, maakt James plaats voor zijn broer Lachlan.

Tesla is geen onbekende voor James Murdoch: hij is er al bestuurder.

Musk tweette eind vorige week nog een sneer naar de beurswaakhond. Daarin noemde hij de SEC de ‘Shortseller Enrichment Commission’ (de commissie ter verrijking van shorters). Beleggers schrokken zich opnieuw rot en stuurden het aandeel zo’n 4 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect