Japanse Melexis-concurrent sluit miljardendeal

Bunsei Kure, CEO van Renesas, kondigde de deal aan. ©REUTERS

De autochipmaker Renesas Electronics legt 6,7 miljard dollar op tafel om zijn Amerikaanse sectorgenoot Integrated Device Technology over te nemen.

Dat meldt Renesas dinsdag. Het bedrijf uit Tokio haalt meer dan de helft van zijn omzet uit de auto-industrie. Het maakte eerder al duidelijk dat het overnames plant buiten die industrie om zijn portefeuille uit te breiden naar domeinen zoals gezondheid en luchtvaart. 

Het Californische bedrijf IDT haalt het grootste deel van zijn omzet uit producten voor computer- en consumentenapplicaties, zoals timers, energiebeheer en apparaten met radiofrequentie.

De knowhow van IDT over analoge halfgeleiders voor draadloze netwerken en sensoren kan de Japanners interesseren. Die is namelijk belangrijk om technologie voor zelfrijdende en geconnecteerde auto’s te ontwikkelen.

'Er is weinig overlap tussen de productportfolio's, dus is het een strategische move voor Renesas', zei Bloomberg-analist Masahiro Wakasugi. 'Maar de prijs lijkt wel een beetje hoog.'

Beetje duur

Renesas betaalt 49 dollar per aandeel van Integrated Device Technology. Dat is een premie van 16 procent tegenover de koers van maandagavond. De deal moet eind juni 2019 helemaal rond zijn.

Het Japanse bedrijf is, na het Nederlandse NXP Semiconductors, de tweede grootste producent van semiconductoren voor auto's ter wereld. Een van de grote concurrenten is het Belgische bedrijf Melexis.

Renesas Electronics ontstond in 2010 na een fusie van de chipafdeling van het Japanse technologiebedrijf NEC en van Renesas Technology, een joint venture van Hitachi en Mitsubishi Electric. Bij het Japanse bedrijf werken 20.000 mensen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect