Johnson Controls stoot interieuronderdelen af

De Amerikaanse toeleverancier van de autosector Johnson Controls richt een joint venture op met zijn Chinese sectorgenoot Yanfeng, een onderdeel van de SAIC-autogroep. Johnson Controls gaat zijn productie van interieuronderdelen van wagens daarin onderbrengen, de autozetels uitgezonderd.

Johnson Controls onderzocht al enkele maanden de strategische opties voor zijn interieuronderdelen voor wagens, die samen een omzet halen van ongeveer 4,2 miljard dollar per jaar. Met de activiteiten van Yanfeng erbij zal de nieuwe joint venture ongeveer 7,5 miljard dollar omzet halen.

Het is de bedoeling de deal af te ronden in de eerste helft van volgend jaar. Johnson Controls zal dan 30 procent van het nieuwe gezamenlijke bedrijf in handen hebben, maar de Chinezen van Yanfeng Automotive Trim Systems worden de belangrijkste aandeelhouder met 70 procent.

De joint venture vloeit voort uit een samenwerking voor de productie van autozetels van de twee bedrijven die al langer loopt. De productie van autozetels wordt er echter niet in ingebracht, wel die van onder meer dashboards en bekleding van autoportieren. Het nieuwe bedrijf wordt een dominante speler op de markt van interieuronderdelen en heeft sterke groeiambities.

De hoofdzetel komt in Shanghai, en er zullen ontwikkelingscentra zijn in Azië, de VS en Europa. Hoeveel werknemers er bij de deal betrokken zijn, is nog niet duidelijk.

Johnson Controls is bij ons onder meer bekend als toeleverancier van de Volvo-autofabriek in Gent, als gewezen leverancier van Opel Antwerpen (vanuit Geel).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect