Kregelige Musk kost Tesla meer dan 2 miljard

Elon Musk, CEO van Tesla ©AFP

De Tesla-CEO doet geen enkele moeite om Wall Street te vriend te houden. Zijn gedrag tijdens een conferencecall deed meer dan 2 miljard dollar van Tesla aan beurswaarde in rook opgaan.

De speculatie dat Tesla  binnenkort bij beleggers moet aankloppen, mag de ijskast in. Anders zou CEO Elon Musk gisteren op de telefonische conferentie met analisten 's werelds slechtste verkooppraatje gehouden hebben. 

De oprichter van de specialist in elektrische auto's leeft al langer op gespannen voet met Wall Street. Hij vocht ook al een robbertje uit met het beleggersblad Fortune.

Analisten maken zich al een tijdje zorgen over de grote cashburn als gevolg van de trager dan verwachte opstart van de productie van de middenklasser Model 3. Op 1 april tweette Musk zelfs dat Tesla bankroet was, een aprilgrap die niet overal werd gesmaakt.

Woensdagavond kreeg Musk het na de publicatie van an sich meevallende kwartaalcijfers op de heupen van het spervuur aan vragen van Wall Street-analisten. 

De bizarre conference call met Elon Musk

Toen Toni Sacconaghi van Bernstein, met zijn 20 jaar ervaring een van de veteranen onder de technologieanalisten, bleef doorvragen over waarom Tesla zijn prognose voor de kapitaalinvesteringen in 2018 verlaagd heeft, onderbrak Musk de uitleg van zijn eigen financieel directeur met een oproep aan de operator van de call. 'Excuseer mij. De volgende. Saai, idiote vragen zijn niet cool.'

Toen daarop een analist van RBC Capital Markets een vraag stelde over de reservaties voor de Model 3, brak Musk de conferencecall met de analisten af en schakelde hij over naar het YouTube-kanaal waar retailbeleggers vragen konden stellen. 'We gaan naar YouTube. Sorry. Deze vragen zijn zo dodelijk saai.' 

Het aandeel steeg initieel in de nabeurshandel. 'La la la' reageerde de CEO laconiek op de positieve cijfers.

Maar bij de opening van Wall Street woensdag nam het aandeel een duik. Het zakte zowat 6 procent. Beleggers storen zich duidelijk aan het onprofessionele gedrag van de topman.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud