Legendarische autodesigner Sergio Pininfarina overleden

Een Maserati A6GCS Berlinetta Pininfarina. (foto: AFP) ©AFP

Sergio Pininfarina, de erevoorzitter van het Italiaanse autodesignbedrijf Pininfarina, is niet meer. Hij was al geruime tijd ziek en stierf afgelopen nacht op 85-jarige leeftijd.

Pininfarina werd 8 september 1926 geboren als de zoon van Battista 'Pinin' Farina, de stichter van het beroemde bedrijf. De 'S.A. Carrozzeria Pinin Farina' werd in 1930 opgericht in Turijn en ontwierp wagens voor constructeurs als Ferrari, Maserati, Rolls-Royce, Cadillac, Jaguar, Volvo, Alfa Romeo, Honda, Fiat en Lancia.

Veelal ging het om coupé- of cabrioletversies van bestaande modellen, soms ook om de nieuwe modellen zelf. Bekende voorbeelden van auto's die in grote reeksen werden gebouwd, zijn onder meer de Peugeot 403 en 404. Een van de beroemdste exclusieve ontwerpen van Pininfarina was de Ferrari Testarossa uit 1984.

Het bedrijf was ook buiten de autosector actief met het ontwerp van trams, treinen, trolleybussen of interieur.

Al op jonge leeftijd werd Sergio Pininfarina in het familiebedrijf actief. Tijdens zijn carrière hield de ingenieur mechanica toezicht op tal van designprojecten. In 1960 werd hij directeur, een jaar later CEO. Toen zijn vader in 1966 stierf, werd hij voorzitter van Pininfarina. In 2002 gaf hij de fakkel door aan zijn zoon Andrea, maar die kwam in 2008 in een auto-ongeval om het leven.

Daarna nam de jongste zoon, Paolo, het roer over. Vader Sergio werd in 2005 tot 'senator voor het leven' benoemd en in 2006 tot erevoorzitter van het familiebedrijf. In oktober 2011 stopte het bedrijf Pininfarina met de bouw van personenwagens voor rekening van autoconstructeurs, maar de activiteiten op het vlak van design, engineering en ontwikkeling worden voortgezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud