Advertentie
Advertentie

Londense rechter ziet geen graten in Uber

Londense taxichauffeurs protesteren tegen 'oneerlijke concurrentie' van Uber. ©Photo News

Een rechter heeft vrijdag in Londen geoordeeld dat de taxidienst Uber legaal is. Uberchauffeurs hoeven in de Britse hoofdstad geen taxilicentie te hebben.

Volgens de rechter zijn de smartphones met de Uber-app die chauffeurs in Londen gebruiken, niet te vergelijken met taximeters. De Uber-chauffeurs hebben daarom ook geen verplichte licentie nodig.

De transportautoriteiten in de Britse hoofdstad vroegen de rechter te oordelen over de status van de technologie die door Uber wordt gebruikt. De taxivereniging sloot zich aan bij deze zaak, en vond dat Uber moest voldoen aan de regel dat particuliere auto's geen meters mogen hebben.

‘De voorschriften hebben geen betrekking op een apparaat dat gebaseerd is op gps en een signaal doorgeeft aan een server’, stelde de rechter. De taxivereniging liet al weten dat ze beroep zal aantekenen.

Brussel

In Brussel besliste Uber deze week om zijn dienst UberPOP op te schorten, na een veroordeling door de Brusselse rechtbank van koophandel. Met UberPOP konden particuliere chauffeur ritjes aanbieden. De luxedienst UberX, waar enkel chauffeurs met een taxilicentie deel van uitmaken, blijft wel werken.

Midden september veroordeelde de Brusselse rechter tot het betalen van dwangsommen als Uber zich tegen volgende week niet in orde zou stellen met de Brusselse wetgeving. Uber gaat in beroep tegen de beslissing, maar moet in de tussentijd UberPOP staken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud