Lot Franse Ford-fabriek hangt af van Dumarey

Guido Dumarey lonkt naar de Franse onderdelenfabriek van Ford nabij Bordeaux. ©Siska Vandecasteele

De autobouwer Ford maakt zich op voor de sluiting van zijn Franse fabriek voor versnellingsbakken. Een overname door de Punch-groep van Guido Dumarey kan de sluiting nog afwenden.

De Amerikaanse autobouwer heeft aangekondigd dat hij zijn fabriek Ford Aquitaine Industries (FAI) in Bordeaux wil sluiten. Ford heeft zelf onvoldoende volume om de productiesite voor automatische versnellingsbakken met 900 werknemers draaiende te houden. 

900
Werknemers
De fabriek in Bordeaux telt 900 werknemers.

Maar Ford wijst erop dat de overname van de site door een derde partij de voorkeursoptie is. Daarvoor circuleert al maanden de naam van de Punch-groep van ondernemer Guido Dumarey. Die nam enkele jaren geleden al een gelijkaardige transmissiefabriek van General Motors over in Straatsburg. Een delegatie van die van sluiting geredde fabriek, door Dumarey omgedoopt tot Punch Powerglide, bezocht vorige week de Ford-fabriek. Er lijkt voorlopig geen andere kandidaat-overnemer in beeld.

Vertrekregeling

Werknemers van de met sluiting bedreigde fabriek hebben de voorbije maanden al regelmatig actie gevoerd. ©BELGA

Maar Ford maakt nu al plannen voor een volledige sluiting van de fabriek, inclusief vertrekregelingen en tewerkstellingsprogramma's bij het uitblijven van een doorstart onder een nieuwe eigenaar. Ford wil daarom al onderhandelingen opstarten voor een Plan de Sauvegarde de l'Emploi (PSE). Dat is een plan voor hertewerkstelling na een grote ontslagronde. Ford garandeert alvast wel dat het niemand zal ontslaan voor september 2019.

Het PSE-plan is de Franse overheid in het verkeerde keelgat geschoten. De Franse minister van Economie Bruno Le Maire betreurt de beslissing. Hij vindt dat het opmaken van zo'n plan niet gerechtvaardigd is omdat er gesprekken bezig zijn om de site over te laten aan een industriële partij. Hij is er ook van overtuigd dat een overname van al het personeel mogelijk is in zo'n scenario.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud