Advertentie

Melexis surft op herstel autosector

In de Tesla Model 3 zitten 30 halfgeleiders van Melexis. ©BELGA

De chipontwikkelaar voor autobouwers verpulvert, na een sterke septembermaand, de groeiverwachtingen. Na negen maanden zit de omzet weer op het niveau van heel 2019, ondanks de covidimpact.

Melexis-topvrouw Françoise Chombar verklaarde eind juli dat het ergste voor de chipspecialist achter de rug was. De kwartaalcijfers zetten die uitspraak dik in de verf.

Tegenover het vorige kwartaal schoot de omzet in juli-september 21 procent hoger naar 121,6 miljoen euro. Dat is dubbel zo veel als de 10 procent groei die Chombar na het eerste halfjaar had voorspeld. En ook vlot beter dan de analistenconsensus van 13 procent.

De trein lijkt weer vertrokken voor Melexis . Voor de laatste drie maanden van dit jaar mikt de CEO op een kwartaal-op-kwartaalgroei van 15 procent. Chombar heeft zicht op een omzet van bijna 140 miljoen euro. Analisten zullen hun cijfers flink moeten opsmukken. Zij gingen uit van slechts 123 miljoen euro.

140 miljoen
Omzetverwachting
Met 140 miljoen euro is Melexis op weg naar zijn beste kwartaal in twee jaar.

Met 140 miljoen - als het cijfer in het volgende kwartaalrapport begin februari wordt bevestigd - is Melexis op weg naar zijn beste kwartaal in twee jaar. In het slotkwartaal van 2018 klokte de omzet af op ruim 141 miljoen euro.

Net als Melexis zag sectorgenoot X-Fab - die wordt gerund door Chombars echtgenoot Rudi De Winter - de bestellingen in september weer aantrekken. En ook de Melexis-rivalen STMicroelectronics en NXP Semiconductors rapporteerden al sterke kwartaalresultaten. September was in 2020 de eerste maand waarin de Europese autoverkoop weer toenam.

Al dankt Melexis zijn rebound vooral aan Azië en meer bepaald China, waar corona beter onder controle is. Chombar: 'Afgelopen kwartaal was daar groei tegenover 2019 en 2018. Door de kleine voorraden van onze klanten zal er ook in het vierde kwartaal groei zijn.'

Heeft Melexis dan geen last van de tweede coronagolf en de nieuwe lockdowns? Op basis van het huidige orderboek niet, stelt Chombar. Ze blijft gezien de precaire toestand wel voorzichtig: 'Op voorwaarde dat de huidige covidgolf geen significant negatieve impact heeft op de vraag en het aanbod in onze branche.'

Ik ben niet optimistisch, ik ben zo realistisch mogelijk op basis van de huidige input. Niemand weet wat er de komende maanden zal gebeuren.
Françoise Chombar
CEO van Melexis

'Ik ben niet optimistisch, ik ben zo realistisch mogelijk op basis van de huidige input. Niemand weet wat er de komende maanden zal gebeuren. Stel dat de toestand in de VS verslechtert, zal dat natuurlijk een impact hebben. Maar daar hebben we vandaag geen aanwijzingen voor. Wat Europa betreft: het is maar een klein deel van de wereldmarkt.'

De extra bestellingen in september heeft Melexis kunnen bolwerken dankzij de voorraden die een periode langer dan drie maanden overspannen. Chombar: 'We hebben dit en vorig jaar veel geleerd uit het voorraadbeheer van onze klanten en de eindmarkten. Op die manier weten we welke hoeveelheden nodig zijn voor welke type product.'

Winstsprong

Dankzij een sterk variabele kostenstructuur - omdat het gros van de productie wordt uitbesteed, onder meer aan X-Fab - maakt Melexis ook een sprong in de winstcijfers.

De bedrijfswinst (ebit) trekt 55 procent aan naar 15,7 miljoen euro. Analisten zaten op 14 miljoen euro. De nettowinst eindigt 54 procent hoger op 14,9 miljoen euro, tegen een verwachte 11 miljoen euro.

De winstgroei zou nog groter geweest zijn zonder de verzwakking van de dollar tegenover de euro. Die leidde tot een herwaardering van de voorraden, wat de brutomarge 2,4 procentpunt kostte. 'Een uitzonderlijk effect, dat ook nog wat zal spelen in het slotkwartaal', zegt financieel directeur Karen van Griensven.

Omzetval goedgemaakt

Na negen maanden loopt de bedrijfswinst 5 procent achter op die van vorig jaar. De nettowinst daarentegen is met 1 procent gestegen naar 45,3 miljoen euro of 1,12 euro per aandeel.

De omzet zit - ondanks de zware covidimpact op de autobouwers, goed voor 88 procent van de Melexis-omzet - weer op het niveau van vorig jaar, 360 miljoen euro. In het lockdownkwartaal (april-juni) doken de verkopen kwartaal-op-kwartaal ruim een vierde lager.

Herinner wel dat ook 2019 voor de automobielsector (en Melexis) een crisisjaar was. Door de perfecte storm van handelsoorlogen, tuimelende Chinese verkopen, de verrassend snelle troonsafstand van Koning Diesel - door het sjoemelschandaal bij Volkswagen - en nieuwe Europese milieunormen.

Beleggers reageerden aanvankelijk enthousiast op de kwartaalupdate. Het aandeel steeg snel 3 procent, maar even snel smolt de winst weer weg . Het algemeen beurssentiment is negatief: de Europese beurzen verliezen ruim 2 procent door zorgen over de impact van de tweede coronagolf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud