Melexis trekt dividend op

CEO Francoise Chombar ©Dieter Telemans

Melexis klopt in het tweede kwartaal de omzetverwachting maar blijft nipt achter op de winstprognose. De producent van halfgeleiders voor de autosector blijft evenwel bij zijn verwachtingen en trekt het dividend met 30 procent op.

Net als veel andere bedrijven kon Melexis  volop profiteren van de sterke dollar. Die had een positief effect van 14 procent tegenover het tweede kwartaal van vorig jaar. Zo kwam de omzet in het tweede kwartaal  uit op 101,8 miljoen euro, een stijging met bijna een kwart in vergelijking met vorig jaar en licht beter dan de consensusverwachting (100,2 miljoen euro).

De brutowinst bedroeg 49,6 miljoen euro (+26%), bedrijfsresultaat en nettowinst kwamen uit op respectievelijk 28,5 miljoen (+27%) en 24,9 miljoen (+17%). Dat laatste cijfer is dan weer licht onder de analistenverwachting van 25,6 miljoen euro maar nog steeds een stijging met een indrukwekkende 17 procent tegenover boerenjaar 2014.

Melexis-CEO Françoise Chombar verwacht dat de omzet in het derde kwartaal rond het peil van het tweede kwartaal zal uitkomen. Voor het volledige boekjaar blijft Melexis bij zijn verwachtingen van een omzetgroei  tussen 20 en 25 procent, een brutomarge boven 47 procent en een bedrijfsmarge boven 26 procent.

Als hofleverancier voor de auto-industrie blijft Melexis  profiteren van de trend naar groenere en meer veilige auto's. Automotive is intussen goed voor 88 procent van de verkopen. Chombar: 'Het eerste halfjaar van 2015 is met een structurele groei van 12 procent (dus zonder dollareffect, red.) jaar op jaar op het goede spoor. De belangrijkste groeimotoren in het kwartaal waren de magnetische positiesensoren en de sensor interfaces. We constateerden bovendien opnieuw een bovengemiddelde omzetgroei voor temperatuursensoren.'

Dividend

Door de goede gang van zaken stelt Melexis net als vorig jaar een dividendverhoging in het vooruitzicht. De groep trekt het interimdividend met 30 procent op tot 1,30 bruto. Dat dividend zal uitbetaald worden in oktober.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud