Advertentie

Mercedes en Bosch gooien zich op zelfrijdende taxi's

Een conceptauto van Mercedes-Benz. ©REUTERS

De grootste bouwer van premiumwagens en de grootste leverancier aan de autosector kunnen door samen te werken beter een vuist maken tegen de Ubers van deze wereld.

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, en Robert Bosch, de eveneens Duitse leverancier van de autosector, slaan de handen in elkaar om te werken aan zelfrijdende auto's. Hun alliantie richt zich in eerste instantie op taxi's die begin volgend decennium op de wegen moeten verschijnen.

De twee concerns gaan zes jaar samenwerken. Ze willen robottaxi's bouwen voor op zijn minst vier locaties, waaronder Silicon Valley en Stuttgart, de thuisstad van zowel Daimler als Bosch. Dat zegt Daimler-woordvoerder Bernhard Weidemann. 

Het idee is wagens te bouwen die kunnen worden opgeroepen met een smartphone. De twee nemen het met hun samenwerking op tegen concurrenten als BMW, Waymo, een onderdeel van Google-moeder Alphabet, Uber en het Chinese Didi. De alliantie is opvallend omdat ze een signaal is dat Daimler de eigen inspanningen om zelfrijdende wagens te ontwikkelen blijkbaar onvoldoende acht.

In elk geval kunnen de twee - de grootste speler ter wereld voor premiumwagens en de grootste leverancier van soft- en hardware aan de autosector - samen veel gewicht in de schaal werpen. Bosch neemt de software en de algoritmes die nodig zijn voor de zelfrijdende voertuigen voor zijn rekening.

De joint venture zal meerdere honderden werknemers tellen, zegt Weidemann. Door samen te werken met Bosch zal Daimler de lancering van autonome wagens meerdere jaren kunnen versnellen. Ze mikken nu op begin volgend decennium, zonder dat duidelijk is welke lanceringsdatum Daimler initieel voor ogen had. De groep is al meerdere jaren aan het sleutelen aan zelfrijdende technologie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud