Mercedes stelt auto zonder stuur voor

De AVTR van daimler. ©REUTERS

De Duitse autofabrikant zette de bezoekers van de techbeurs CES aan het dromen met een prototype van een ultrafuturistische wagen, geïnspireerd op de film ‘Avatar’.

James Cameron, de regisseur van Avatar en andere bekende blockbusters, werd tijdens de speech van Daimler-topman Ola Källenius  op het podium geroepen om de ‘Mercedes van de toekomst’ te onthullen.

De ‘Mercedes-Benz AVTR’, zoals het prototype heet, moet ons een voorstelling bezorgen van hoe mens en auto zullen versmelten in de ‘zeer verre toekomst’, aldus Daimler, de groep boven Mercedes.

De AVTR: nog niet bij uw Mercedes-dealer, maar wel een verre toekomstdroom

Het elektrisch aangedreven voertuig, met een volledig recycleerbare batterij, heeft geen stuur en kan zich ook zijwaarts bewegen. De besturing gebeurt met biometrische interfaces die ‘mens en machine laten samensmelten’, klinkt het. De auto houdt bijvoorbeeld constant de ademhaling van de menselijke chauffeur in de gaten.

©AFP

Voor Källenius, die vorig jaar Dieter Zetsche opvolgde als hoofd van Daimler, bood de CES een zeldzame gelegenheid om eens op een positieve manier in het nieuws te komen. De CEO begon zijn bewind met de belofte om tegen eind volgend jaar meer dan 10.000 jobs te schrappen en 1,4 miljard euro te besparen. Het bedrijf worstelt net als andere autofabrikanten met de nieuwe Europese emissienormen en de overgang naar een elektrisch wagenpark, die nieuwe concurrenten als Tesla op de markt bracht.

Het is nog niet duidelijk of de futuristische wagen van Daimler effectief te zien zal zijn in de nieuwe 'Avatar'-film, die over een kleine twee jaar zou uitkomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud