Advertentie

Mercedes verwerft 20 procent in Aston Martin

©REUTERS

Daimler, het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz, wil tegen 2023 een belang van 20 procent opbouwen in de kwakkelende Britse sportwagenbouwer Aston Martin.

Het favoriete automerk van James Bond krijgt binnenkort een nieuwe hoofdaandeelhouder. De Duitse constructeur Daimler is van plan om tegen 2023 stapsgewijs een belang van maximaal 20 procent op te bouwen in Aston Martin . Dat meldde de Britse sportwagenbouwer dinsdag.

Daimler is sinds 2013 een kleine aandeelhouder van Aston Martin. De Duitsers bezitten 2,6 procent van het legendarische Britse bedrijf en leveren technologie en motoren. In de toekomst wil Aston Martin ook gebruikmaken van de elektrische expertise van de Duitsers. Aston Martin loopt op dat gebied achter: het moest de lancering van zijn eerste elektrische model, de Rapide E, begin dit jaar opnieuw uitstellen.

Door de verhoogde samenwerking met Daimler wil Aston Martin zijn jaarlijkse verkoop tegen 2025 opkrikken naar 10.000 stuks. In ruil geeft Aston Martin de komende drie jaar nieuwe aandelen uit voor een maximale waarde van 286 miljoen pond (315 miljoen euro). Die belanden bij Daimler.

Crisis

Daimler schiet Aston Martin op een moeilijk moment te hulp. De coronacrisis speelt de Britse autobouwer fors parten. Aston Martin meldde dinsdag een verlies (aangepaste ebitda) van 29 miljoen pond tegenover een winst van 43 miljoen een jaar eerder. In juni kondigde Aston Martin aan 500 jobs te schrappen.

Maar Aston Martin zat al voor de coronapandemie in woelig water. Vorig jaar boekte het Britse icoon een verlies voor belastingen van 104 miljoen pond (123 miljoen euro). In mei zette Aston Martin zijn CEO Andy Palmer aan de deur.

Palmer haalde het zwaar verlieslatende merk de voorbije jaren uit het slop door de sportwagens exclusiever en duurder te maken. Die terugkeer bekroonde hij in 2018 met een beursgang in Londen. Die werd een catastrofe. De waarde van het aandeel is compleet gekelderd. Palmer werd als topman vervangen door Tobias Moers, de CEO van Mercedes' sportmerk AMG.

Stroll

Dit jaar kende de aandeelhoudersstructuur van Aston Martin al verschillende wissels. Begin dit jaar telde de Canadese miljardair Lawrence Stroll 182 miljoen pond (216 miljoen euro) neer voor een belang van 16,7 procent in Aston Martin. Begin juni liet het Italiaanse investeringsfonds Investindustrial zijn belang in Aston Martin zakken van 20 naar 15 procent.

Begin dit jaar hadden Britse media nog gemeld dat Geely, het Chinese moederbedrijf van het Zweedse Volvo, overwoog geld te pompen in Aston Martin. Uiteindelijk ontpopt Daimler zich tot reddende engel, al zweeft de geest van de Chinezen boven de nieuwe deal. Li Shufu, de eigenaar van Geely, is met een belang van 9,7 procent de grootste private aandeelhouder van Daimler.

Door de investering van Daimler belandt opnieuw een Brits kroonjuweel in Duitse handen. Volkswagen is sinds 1998 eigenaar van het limousinemerk Bentley. BMW kocht in 1994 het merk Mini en voegde tien jaar later het prestigieuze luxemerk Rolls Royce aan zijn portfolio toe. De overname van de merken Rover en Land Rover draaide voor BMW op een mislukking uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud