Merkel haalt Europees uitstel voor BMW & co binnen

Angela Merkel in een BMWi3. (foto afp) ©AFP

Angela Merkel krijgt haar zin: Europa past het compromis over de CO2-uitstoot van wagens aan. EU-voorzitter Litouwen bereikte hierover dinsdagavond een akkoord met onderhandelaars van het Europarlement. BMW krijgt zo meer tijd en meer ruimte om de strenge uitstootnormen voor wagens te halen.

Merkel zette voor de Duitse verkiezingen een eerder akkoord met het Europees Parlement op de helling. Ze wilde meer tijd en flexibiliteit voor de grote Duitse autofabrikanten om de gemiddelde streefnorm van 95 gram CO2/km tegen 2020 te halen. De norm halen is met name lastig voor BMW. Mercedes zou het iets makkelijker hebben doordat het wat meer kleinere en zuinigere wagens heeft die compenseren voor de grote.

Berlijn vond medestanders in andere lidstaten en dwong ook het Europarlement terug aan tafel te gaan zitten. Dat was ‘not done’ in de Europese politiek.

Berlijn wilde een overgangsperiode van vier jaar. Uiteindelijk komt er maar een jaar uitstel. Slechts 95 procent van de nieuwe wagens moet in 2020 voldoen aan de strenge uitstootnorm. Maar Berlijn krijgt wel tot 2022 om te spelen met ‘superkredieten’, de weging van schone wagens binnen één productiegamma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud