Miljardairsfamilies verhogen belang in Volkswagen

De nieuwe Porsche 911 Cabriolet die onlangs onthuld werd. De familie Porsche controleert het Volkswagen-concern. ©REUTERS

Grootaandeelhouder Porsche SE noemt het aandeel van de Duitse autobouwer flink ondergewaardeerd en gaat dus mogelijk nog stukken bijkopen.

Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE), een vehikel van de Duitse miljardairsfamilies Porsche en Piëch, heeft zijn belang als grootaandeelhouder van de Duitse autoreus Volkswagen nog verder opgedreven. De holding heeft 400 miljoen euro uitgetrokken om haar aandeel in de stemrechten van VW te verhogen van 52,2 naar 53,1 procent, meldde Porsche SE dinsdag.

Bovendien meldt Porsche SE-topman Hans Dieter Pötsch, die tevens voorzitter is van VW, dat de holding ervan overtuigd is 'dat het Volkswagen-concern over een wezenlijk waardestijgingspotentieel beschikt en dat de huidige waardering op de kapitaalmarkt die niet weerspiegelt'. Dat is een signaal dat er mogelijk nog meer aandelen zullen worden ingekocht.

Erg veel ruimte daarvoor is er echter niet meer. Het aantal vrij verhandelbare, gewone aandelen (free float) bedraagt nog een kleine 10 procent. De rest zit bij de deelstaat Nedersaksen (20%) en de staatsinvesteringsmaatschappij Qatar Investment Authority (17%). Er zijn volgens Pötsch geen plannen om de Qatarezen uit te kopen.

De transactie en de verklaring deden de koers van de bevoorrechte aandelen van Volkswagen, waaraan geen stemrechten verbonden zijn, stijgen naar het hoogte peil in bijna drie weken. Het aandeel staat onder druk, zoals dat van andere autobouwers, wegens de omschakeling van de industrie naar andere aandrijfsystemen. Volkswagen lijdt ook nog steeds onder het dieselschandaal. CEO Herbert Diess tracht de koers op te krikken door te snijden in de onkosten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud