'Minder dan 10 VW-medewerkers wisten van gesjoemel'

©© Horacio Villalobos/Corbis

Volgens het Duitse parket worden 'meer dan 2 en duidelijk minder dan 10' medewerkers van Volkswagen beschuldigd van de manipulaties van uitstootnormen. De autobouwer plukte intussen een juridische topvrouw weg bij concurrent Daimler.

In het kader van het onderzoek naar VW liet het parket van Braunschweig weten dat 'meer dan 2 en duidelijk minder dan 10' medewerkers van Volkswagen beschuldigd van de manipulaties van uitstootnormen. Het weekblad Der Spiegel had woensdag nog geschreven dat minstens 30 medewerkers van de fraude afwisten, wat Volkswagen ontkende. De toplui van VW beweren allemaal dat ze van niets wisten. Matthias Müller, de nieuwe CEO van VW, sprak over 'enkele medewerkers' die de fraudesoftware ontwikkelden om uitstootnormen van dieselauto's te manipuleren.

De Brusselse milieulobbygroep Transport & Environment gelooft niets van die beweringen. 'Het is achterbaks dat VW suggereert dat dit probleem werd veroorzaakt door een handvol ingenieurs', zegt clean vehicles manager Greg Archer. 'VW heeft de start van deze dieselauto's door de uitstootproblemen bijna twee jaar vertraagd. Het is ondenkbaar dat de top niet op de hoogte was van de problemen. Het feit dat ze ervoor kozen om te doen alsof ze de oplossing niet kennen, wijst erop dat de cultuur bij Volkswagen enkel focuste op het bereiken van resultaten, los van alle gevolgen.'

Intussen heeft VW een nieuwe verantwoordelijke voor de juridische zaken en de integriteit binnen VW aangesteld. VW plukte daarvoor Christine Hohmann-Dennhardt weg bij concurrent Daimler (Mercedes). Hohmann-Dennhardt zal op 1 januari ook toetreden tot het directiecomité van de VW-groep. Ze wordt de eerste vrouw in het topmanagement van de VW-groep.

Hohmann-Dennhardt was jarenlang rechter bij het Duitse grondwettelijk hof. Voordien was ze minster van Justitie voor de sociaaldemocraten (SPD) in de deelstaat Hessen. Bij VW zal Hohmann-Dennhardt heel wat kameraden tegenkomen. In de raad van bestuur zetelen de minister-president en de minister van Economie (beiden SPD) van de deelstaat Nedersaksen, die 20 procent van de aandelen in VW houdt. De helft van de zetels in de raad van bestuur worden ingevuld door vertegenwoordigers van de vakbond IG Metall, die een sterke band met de SPD heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud