'Moeilijke maanden voor autoproducenten'

Productie van de Audi A1 in Vorst (Foto EPA) ©EPA

De Belgische autofabrieken hebben in het derde kwartaal een fractie meer geproduceerd dan een jaar eerder. De sectorfederatie Agoria waarschuwt echter voor een duidelijke productiedaling in de komende maanden.

'De onzekere economische toestand en de daaraan gelinkte dalende autoverkoop in heel wat landen zal ook gevolgen hebben voor de autoproductie in ons land', klinkt het in een persbericht.

In het derde kwartaal rolden in de drie Belgische autofabrieken in totaal 116.665 wagens van de band. Dat zijn er 0,6 procent meer dan een jaar eerder.

De groei is helemaal te danken aan Audi Brussels, dat 13,8 procent meer A1-modellen bouwde. Ford Genk zag de productie in juli-september 4,5 procent dalen en ook Volvo Cars in Gent, naar productie veruit de grootste autofabriek van het land, draaide op iets lagere toeren (-2%) dan een jaar eerder.

Over de eerste negen maanden daalde de autoproductie in België met 2,4 procent. Audi Brussels is de enige groeier. De fabriek in Vorst bouwde 9,8 procent meer auto’s dan een jaar eerder. Ford Genk kampt met een opvallende daling van 12,7 procent. Volvo Cars houdt vrij goed stand (-1,1%).

Voor het vierde kwartaal ziet het er niet zo best uit, zegt Agoria. De federatie verwacht dat de productiedaling in vergelijking met 2011 de komende maanden zal versnellen. Ze verwijst naar de onzekere economische toestand die mensen ertoe aanzet een grote aankoop als een auto uit te stellen. Dat resulteert in een lagere vraag en een dalende autoverkoop in heel wat landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud