Advertentie

Nederland aast op Europese fabriek e-autohype Rivian

©REUTERS

Het bij beleggers mateloos populaire merk van elektrische pickup-trucks Rivian zoekt een plek voor een Europese fabriek en heeft daarover al gesprekken gevoerd met Den Haag.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat bevestigde donderdag aan FD.nl dat gesprekken met het Amerikaanse bedrijf gevoerd worden over een mogelijke Europese Rivian-fabriek in Nederland. 'Het kabinet zet zich daarvoor in, net als voor het aantrekken van andere buitenlandse investeringen in ons land', klinkt het in Den Haag. Rivian wilde geen commentaar kwijt.

Grote belangstelling

Rivian mag zich op een zeer grote belangstelling van de beleggers verheugen. In navolging van de koersontwikkeling van Tesla de voorbije jaren kleven ze een miljardenwaarde op bedrijven die vanaf een vel wit papier een e-autoconcern uit de grond beloven te stampen.

Vorige week steeg de beurswaarde van Rivian al naar 153 miljard dollar, ook al heeft het bedrijf nog maar 156 auto's aan klanten geleverd. Met die beurswaarde is Rivian voor beleggers meer waard dan bijvoorbeeld Volkswagen, de grootste autobouwer van Europa en de op een na grootste ter wereld. Wel heeft Rivian een order van aandeelhouder Amazon op zak voor de levering van 100.000 elektrische bestelbusjes tegen 2025.

156
E-Auto's
Rivian heeft nog maar 156 e-auto's aan klanten geleverd, maar is op de beurs wel 153 miljard dollar waard.

De productiecapaciteit van Rivian is voorlopig beperkt. In een voormalige Mitsubishi-fabriek in Illinois kunnen in principe 50.000 elektrische pick-uptrucks per jaar gemaakt worden. Tegen 2023 wil het merk minstens 200.000 auto's per jaar produceren. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar een fabriek in Europa.

Volgens Britse media is naast Nederland ook het VK in de race om de Rivian-fabriek binnen te halen. Met de komst van de fabriek zou een investering van minstens 1 miljard euro gemoeid zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud